Brazilië: WHO waarschuwt voor gele koorts in Sao Paulo
17 Jan 2018, 12:19
foto
Inwoners van São Paulo staan ​​in de rij om hun vaccin tegen gele koorts te krijgen. (Foto: Reuters)


Wie naar de Braziliaanse deelstaat Sao Paulo reist, doet er goed aan vooraf een gele koorts vaccinatie te nemen. De Wereldgezond- heidsorganisatie (WHO) waarschuwt reizigers voor het risico op gele koorts in de dichtstbevolkte deelstaat van Brazilië.

De waarschuwing van de WHO komt nadat er een aanzienlijke toename van het aantal verdachte en bevestigde gevallen is gemeld. Lokale ambtenaren zeggen dat reizigers geen risico lopen als ze in steden verblijven.

De Braziliaanse minister van Volksgezondheid, Antonio Nardi, zei dat het advies van de WHO voortkwam uit “een te grote bezorgdheid”. Hij zei dat hoewel er een toename was van het aantal gemelde gevallen, er geen "uitbraak" is.

Hij zei ook dat de meeste mensen die in februari de beroemde carnavalsvieringen in Brazilië bijwonen, veilig zullen zijn. De vieringen worden immers in grote steden gehouden en niet in de landelijke en beboste gebieden waar de grootste toename van gevallen van gele koorts is opgetreden.

Het advies van de WHO geldt echter voor alle reizigers die naar Sao Paolo reizen. Ze moeten minstens 10 dagen voorafgaand aan de reis een vaccinatie nemen en moeten maatregelen treffen om muggenbeten te voorkomen.

Braziliaanse gezondheidsautoriteiten zeiden dat sinds juli 2017 35 gevallen van gele koorts zijn bevestigd. Daarvan zijn 20 gevallen fataal gebleken. Sao Paulo is de zwaarst getroffen deelstaat geweest, met 20 bevestigde zaken.

Nardi zei dat de staatsautoriteiten van Sao Paulo hun vaccinatiecampagne zouden versnellen met als doel de helft van de bevolking van de deelstaat te vaccineren tegen het einde van februari. Meer dan 45 miljoen mensen leven in Sao Paulo.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February