DNA heeft afgelopen jaar 38 wetten goedgekeurd
17 Jan 2018, 00:56
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. (Foto: Raoul Lith)


In 2017 zijn 69 openbare en 30 huishoudelijke en 1 buitengewone vergadering gehouden. De verschillende commissies hebben 247 keer vergaderd. Afgelopen jaar heeft De Nationale Assemblee (DNA) 38 wetten goedgekeurd alsook het Herstel en Stabilisatieplan, deelt Assembleevoorzitter, Jennifer Geerling-Simons mee tijdens een presentatie van het jaarverslag over 2017. Parlementariërs zijn 25 keer op dienstreis geweest, waaronder naar de Inter Parlementaire Unie, waar bijna alle parlementen van de wereld lid van zijn. Geerlings is ook herkozen als hoofdbestuurlid van de ParlAmericans, terwijl vicevoorzitter Melvin Bouva gekozen is tot bestuurslid van het ICU forum van jonge parlementariërs.

Op de griffie van DNA werken 126 personen; hiervan is ongeveer 50% top en hoger kader op basis van opleiding en functie. Volgens Simons is de Communicatie en Informatie afdeling van DNA de afgelopen vijf jaren behoorlijk versterkt omdat het belangrijk is dat er een connectie is met de samenleving, die moet zien wat er in DNA gebeurt. Er moet openheid zijn in het werk van de assemblee en de communicatie naar het volk. Suriname vervult een voorbeeldfunctie op dit gebied in de regio, zegt Simons. Sinds 30 januari 2017 heeft DNA een eigen televisiekanaal, waarvan de pilotfase eind februari wordt afgesloten. Op dit kanaal worden de vergaderingen live uitgezonden. In 2018 is het de bedoeling dat er meer informatie komt over wetten die worden aangenomen of waarover burgers informatie vragen. Sinds 24 augustus is er ook een mobiele applicatie gelanceerd, die in 2018 meer gepromoot zal worden.

Het ombudsbureau van DNA krijgt voornamelijk klachten over huisvesting (104), sociale gevallen (102), niet gerealiseerde gronddocumenten (88) en grondproblemen (65). Ook zijn er 24 klachten tegen de overheid binnengekomen. “Wat wij dan doen is met de burger kijken wat er eigenlijk aan de hand is, we maken een file en sturen die op naar Sociale Zaken, Grondbeleid of elders.” Simons prijst ook burgerparticipatie van mensen die voorstellen sturen naar DNA. Ze geeft aan dat deze serieus worden genomen.

De Assembleevoorzitter is ook ingegaan op de tijdsregistratie applicatie, DNA Dashboard, dat door de afdeling ICT ontwikkeld is, waarbij tijdens de vergaderingen spreektijden en activiteiten beheerd worden. Ook worden regelmatige bezoekers sinds kort digitaal geregistreerd, zodat ze makkelijk herkend worden.

Raoul Lith
Advertenties