Sapoen wil duidelijkheid van minister over scalians
17 Jan 2018, 06:28
foto
Scalians actief op het stuwmeer. Dit gebeurt met toestemming van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. (Beeld: Leroy Troon)


Assembleelid Raymond Sapoen vraagt van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen dat hij transparant moet zijn over de scalians die op het stuwmeer bezig zijn met goudwinning. Wat is het beleid over goudwinning per 2018 door de scalians omdat de schikkingsperiode is verstreken. De politicus vindt dat er 'zero tolerance voor scalians moet zijn in het stuwmeergebied.

"Er wordt een loopje genomen met het overheidsgezag, maar veel erger is de onherstelbare schade die wordt toegebracht aan de flora en fauna van het stuwmeergebied evenals de gezondheid van de bewoners van de omliggende dorspgebieden", stelt Sapoen. De overheid moet zonder aanzien des persoons overgaan tot onmiddellijke intrekking van de vergunning van de scalians die nu weer actief zijn in het stuwmeer, "waarvan ik vorige week zelf getuige was"!

Volgens de schikking die in 2015 was getroffen tussen de minister van Natuurlijke Hulpbronnen en vier scalianhouders is duidelijk afgesproken dat hen slechts toestemming wordt verleend om vanaf december 2015 tot december 2017 goud te winnen in uitsluitend het zuidoostelijk deel van de Sarakreek. Goudwinning in het stuwmeergebied is verboden! Daarbij is ook afgesproken dat deze bedrijven naast hun belastingafdracht ook moesten bijdragen aan de districtskas van Brokopondo en gemeenschapsprojecten voor de omliggende dorpen. Sapoen wil duidelijkheid van de minister.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February