Paus: "Pijn en schaamte" over seksschandaal Chili
16 Jan 2018, 16:40
foto
Paus Franciscus zei dat hij spijt had van de "onherstelbare schade" die geestelijken hebben veroorzaakt door hun daden van seksueel misbruik. (Foto: EPA)


Paus Franciscus heeft gezegd dat hij "pijn en schaamte" voelt over een schandaal rond seksueel misbruik dat voor opschudding heeft gezorgd in de katholieke kerk in Chili. De paus heeft ook de slachtoffers van seksueel misbruik gepleegd door priesters om vergeving gevraagd.

Hij maakte de opmerkingen tijdens zijn eerste officiële toespraak in Chili. De paus is bekritiseerd in Chili voor zijn beslissing om een bisschop in te wijden die ervan wordt beschuldigd dat hij seksueel misbruik van een priester heeft verdoezeld.

Paus Franciscus heeft in het verleden gezegd dat het omgaan met misbruik van vitaal belang is voor de geloofwaardigheid van de kerk, en dat 'sancties' moeten worden opgelegd aan daders. Maar critici in Chili zeggen dat hij niet heeft gereageerd op hun verzoek om de benoeming van Juan Barros als bisschop van Osorno te herzien.

Parochianen in de Zuid-Chileense stad zeggen dat bisschop Barros zijn positie in de katholieke kerk heeft gebruikt om onderzoek naar de acties van zijn mentor, de katholieke priester Fernando Karadima, te voorkomen.

De zaak van Karadima, een invloedrijke priester die het Vaticaan schuldig heeft bevonden van het seksueel misbruiken van jonge jongens en beval tot boetedoening, heeft voor grote opschudding gezorgd inde katholieke kerk in Chili.

Paus Franciscus zei dinsdag dat hij medelijden had met de "onherstelbare schade" die de kerkleiders hebben berokkend aan slachtoffers van seksueel misbruik. Maandag verzamelden activisten die voor de rechten van slachtoffers van seksueel misbruik vechten, zich in Santiago voor een conferentie. Ze lanceerden een organisatie met de naam Ending Clerical Abuse, die "wereldwijd beoogt seksueel misbruik van kinderen door de geestelijken te stoppen".

In de marge van de conferentie zei een van de activisten, Juan Carlos Cruz, tegen de BBC dat "de tijd om sorry te zeggen en vergevingsgezind te zijn, voorbij is". Hij gaat verder met "Sorry zeggen is onvoldoende voor een overlevende. We willen dat de paus actie onderneemt."

"Er zijn concrete dingen die hij kan doen, zoals het verwijderen van priesters die zijn beschuldigd en veroordeeld door het Chileense rechtssysteem of de kerkelijke wet en bisschoppen die seksueel misbruik hebben verdoezeld", zegt hij.

De woordvoerder van het Vaticaan, Greg Burke, heeft gezegd dat paus Franciscus slachtoffers van seksueel misbruik misschien privé zal ontmoeten, zoals hij tijdens eerdere reizen heeft gedaan, maar er is geen officiële bevestiging voor een dergelijke bijeenkomst.

Onder paus Franciscus is een Vaticaanse commissie opgericht om seksueel misbruik te bestrijden en slachtoffers te helpen, maar Chileense slachtoffers van klerikaal seksueel misbruik zeggen dat er meer transparantie nodig is.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April