Matjaw familie distantieert zich van granmanschap Aboikoni
16 Jan 2018, 20:32
foto


De Matjaw familie wenst mede namens de totale Saamaka gemeenschap het volgende onder de aandacht te brengen van de Surinaamse samenleving. Sinds het verscheiden van granman Belfon Aboikoni in juni 2014, heeft de Matjaw familie de noodzakelijke voorbereidingen getroffen om te kunnen voorzien in zijn opvolging. Op de plechtige vergadering van Dangogo-1 op zaterdag 16 juli 2016 werd de heer Naze Amina door de familie voorgedragen en gekozen tot de opvolger van granman Aboikoni.

Op maandag 06 maart 2017 werd de heer Naze Amina in het dorp Dangogo-1 aan de Piki-Lio, onder grote belangstelling van de Matjaw familie, vertegenwoordigers van het Saamaka gezag, overige stamgenoten en andere genodigden, cultureel ingewijd en geïnstalleerd als de nieuwe granman van de Saamaka en tevens de opvolger van de in juni 2014 overleden granman Belfon Aboikoni.

De Matjaw familie distantieert zich dan ook van de berichtgeving van het zogenaamde kabinet van ene granman Albert Aboikoni. De Matjaw familie wil benadrukken dat zij een dergelijke institutie binnen de Saamaka gezagsstructuur niet kent. De Matjaw familie wenst verder de aandacht van de Surinaamse gemeenschap erop te vestigen dat wanneer de in die berichtgeving genoemde Albert Aboikoni dezelfde rebellerende persoon uit de Matjaw familie betreft, die eigendunkelijk en met geweld het granmanschap van de stam opeist en naar zich toetrekt, omdat zijn broer Belfon de granman was, die zich nota bene te Asindo-opo liet inwijden en installeren als granman, dan moet het duidelijk zijn dat die Albert Aboikoni niet de granman is en ook nimmer zal worden gepromoveerd tot grootopperhoofd van de stam der Saamaka. Die Albert Aboikoni heeft binnen de Matjaw familie slechts de functie van hoofdkapitein en die functie kan niet worden ingeruild voor het granmanschap.

De Matjaw familie wenst ten slotte te benadrukken dat zij onder aanvoering van het interregnum, hoofdkapitein Ameetje Konoe Pavion, thans bezig is met de regering en de bevoegde autoriteiten de nodige voorbereidingen te het treffen voor een plechtige bevestiging van Granman Naze Amina in het ambt van grootopperhoofd van de stam der Saamaka.

De Matjaw familie, namens deze,
Alosa Aboikoni
Kapitein van Dangogo en Asindo-opo
Advertenties