Bisschop Choennie naar Peru voor ontmoeting met paus
14 Jan, 08:28
foto
Paus Franciscus voorafgaand aan zijn bezoek aan Chili. (Foto: Reuters)


Bisschop Karel Choennie gaat dinsdag naar Puerto Maldonado, Peru voor een ontmoeting met paus Franciscus en de bisschoppen van het Amazonewoud. De Rooms-katholieke wereldleider bezoekt Chili en Peru en zal hij tijdens zijn verblijf hulde brengen aan de religieuze wortels van de landen en het lot van inheemse mannen en vrouwen onderstrepen.

Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus op 15 en 18 januari in Chili zal zijn en de steden Santiago, Temuco en Iquique zal bezoeken. Hij vliegt vervolgens naar Peru en bezoekt van 18 tot 21 januari Lima, Puerto Maldonado en Trujillo.

In Chili ontmoet de paus inwoners van de inheemse gemeenschap Mapuche in de regio Araucania. Leden van de Mapuche hebben de regering opgeroepen het land, dat in de jaren tachtig, was geconfisqueerd, terug te geven. De democratie in Chili werd eind jaren tachtig hersteld.

De kerkelijke vorst zal ook een ontmoeting hebben met de inheemse bevolking van de Amazone tijdens zijn bezoek aan Puerto Maldonado. Het Amazone-regenwoud omvat grondgebied dat behoort tot negen landen in Zuid-Amerika. Het woud wordt aanzienlijk ontbost, met negatieve gevolgen voor de inheemse bevolkingsgroepen in het gebied en een verlies aan biodiversiteit.

In oktober volgend jaar zal de synode van bisschoppen zich in een speciale bijeenkomst in Rome concentreren op het Amazonegebied. De synode zal proberen nieuwe wegen van evangelisatie te vinden, vooral voor inheemse mensen die "vaak vergeten en verlaten worden zonder uitzicht op een vreedzame toekomst, ook vanwege de crisis van het Amazonewoud", die een vitale rol speelt in de ecologische gezondheid van de hele planeet.

De Peru-Chili reis zal paus Franciscus is zijn vierde naar Zuid-Amerika. In juli 2013 bezocht hij Brazilië voor Wereldjongerendagen. In juli 2015 reisde hij naar Ecuador, Bolivia en Paraguay. Zijn reis naar Colombia in september was zijn derde bezoek aan het continent als paus.