C-47 roept regering weer op roer om te gooien
13 Jan, 07:16
foto
Robby Berenstein spreekt de Assemblee van de Arbeid toe. (Foto: Raoul Lith)


C-47 voorzitter, Robby Berenstein geeft aan dat er in 2018 op verschillende niveaus gestreden zal worden. Er zal verder gegaan worden met de mobilisatie van het volk. “We gaan het moeten doen op het niveau van onze bedrijven, maar ook op nationaal niveau. Als we dat niet doen, is het dweilen met de kraan open,” geeft Berenstein aan. De vakcentrale heeft in verband met haar 48-jarig bestaan een bijzondere vergadering gehouden.

De vakcentrale zal zich eerst intern moeten versterken en heeft zelf eigen uitdagingen. In februari wordt een seminar gehouden. Er zullen besluiten genomen moeten worden over de weg welke de vakcentrale op zal gaan om zich intern te versterken en hoe de externe zaken te regelen. C-47 wil kijken wat vooral gedaan kan worden voor de mensen die op contractbasis werken en hoe verschillende sectoren te brengen op internationale standaarden. Hiervoor zal per sector aangesloten moeten worden bij internationale organisaties. Hiermee is reeds een start gemaakt.

“We hebben een jaar achter de rug waar we hebben geprobeerd om de consequenties van de inflatie over 2016 te corrigeren, maar we zijn daar niet totaal in geslaagd. We hebben nog een achterstand. We weten nog niet wat het inflatiecijfer wordt over 2018, maar onze positie is dat we achterstand hebben in te halen en dat we ook nog gecompenseerd moeten worden over 2017.” Dit verschilt volgens hem van bedrijf tot bedrijf.

Volgens secretaris Robby Naarendorp is de jarige C-47 al 48 jaar bezig met de strijd van de werkende klasse. Echter vindt hij dat elke keer dat er gedacht wordt dat er vooruitgang geboekt wordt, er omstandigheden zijn buiten C-47 die ertoe leiden dat er stappen achteruit worden gedaan. Op de verschillende ministeries zoals Onderwijs, Justitie en Politie maar ook Volksgezondheid en Openbare Werken zijn er volgens hem problemen.

Ook de basiszorgverzekering heeft problemen veel problemen, voert Naarendorp aan. Kinderen van werknemers waren verzekerd, ze moesten het overnemen en ze hebben er een poespas van gemaakt. Ook het leengedrag vanuit Financiën vindt hij zorgwekkend.

Raoul Lith