Inkorting reactietijd bij calamiteiten door GIS-project
12 Jan, 21:23
foto
De PASCO-medewerkers moeten zich, onder meer, legitimeren met hun identiteitskaart. (Foto's: EBS)


Het huidige registratiesysteem van netwerkcomponenten van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS), is niet meer van deze tijd en wordt momenteel vervangen. Het energiebedrijf is sinds vorig jaar bezig met het uitvoeren van het project GIS Datacollectie, conversie en migratie waarbij componenten, zoals masten, trafo’s en kWh-meters, in het netwerk volledig digitaal in beeld worden gebracht en voorzien van geografische coördinaten.

Met GIS kunnen betere analyses worden gedaan en wordt het met een druk op een knop inzichtelijk waar een bepaalde mast of trafo zich bevindt. Bij eventuele calamiteiten kan de EBS dan direct weten waar het probleem zich voordoet. Dit voordeel drukt zich weer uit, in de reactietijd van de EBS, waardoor de burgerij sneller geholpen kan worden, zegt projectmanager Tarciana Soerodimedjo. GIS is in april 2017 van start gegaan in het Zanderijgebied en zal 18 maanden duren.

Dit project wordt niet zelf door de EBS uitgevoerd, maar door een Japans bedrijf, PASCO Corporation in samenwerking met Consulting Partners, een Surinaams bedrijf. De EBS is de opdrachtgever, meldt haar voorlichtingsdienst.

Bij het in kaart brengen van de netcomponenten zullen de PASCO-medewerkers de geografische coördinaten van de kWh-meters moeten opnemen. “Veel componenten bevinden zich op de publieke weg”, legt Soerodimedjo uit. “Maar in veel gevallen is dat niet zo met de kWh-meters. De PASCO-medewerker moet naast het opmeten van de GIS-coördinaten ook het meternummer verifiëren en een foto maken van de meter.” De PASCO-medewerkers zullen dus het terrein van de verbruikers moeten betreden.

Het PASCO-team bevindt zich momenteel in Paramaribo Centrum en Noord en in de distrikten Brokopondo, Commewijne en Coronie. De PASCO-medewerkers gaan gekleed in een geel vest met het logo en de telefoonnummers van Consulting Partners. Zij moeten zich bij het betreden van het erf van de verbruiker legitimeren middels een speciaal ontworpen badge waarop hun portret en de logo’s van de EBS en PASCO zichtbaar zijn. Verder moeten de PASCO-medewerkers zich legitimeren met hun identiteitskaart en de brief tonen die door de directie van de EBS is ondertekend, waarin een korte beschrijving van het veldonderzoek is aangegeven.

Als de verbruiker ondanks deze maatregelen niet overtuigd is kan er gebeld worden naar het klantcontactcenter op het nummer 175 of de nummers van Consulting Partners die op het vest zichtbaar zijn aangebracht. De nummers zijn 477-527 of 474-853.