Peru: Nieuwe golf van protesten tegen gratie Fujimori
12 Jan 2018, 17:29
foto
Duizenden hebben deelgenomen aan de protesten in Lima, Peru. (Foto: Reuters)


Er is een nieuwe golf van protesten losgebarsten in Peru tegen het besluit om de voormalige president Alberto Fujimori gratie te verlenen. In de hoofdstad Lima demonstreerden, vakbondsmensen en mensenrechtenactivisten te midden van een zware politieaanwezigheid.

De betogers eisten niet alleen de intrekking van de gratie, maar ook het ontslag van president Pablo Kuczynski, die het verleende. Fujimori die een straf van 25 jaar aan het uitzitten was voor mensenrechtenschendingen en corruptie, kreeg gratie op kerstavond.

Dit is de vierde keer dat duizenden Peruanen hun minachting tonen voor wat zij een politieke samenzwering in de top noemen. Kuczynski heeft de 79-jarige Fujimori gratie verleend, drie dagen nadat een groep wetgevers - onder leiding van Fujimori's zoon Kenji - de president hielp de afzettingsprocedure te vermijden.

De dreiging van afzetting vloeide voort uit beschuldigingen dat de president geld had ontvangen van de Braziliaanse firma Odebrecht in ruil voor contracten. Kuczynski ontkent de aantijging en ook dat hij een deal met de Fujimori’s heeft gesloten.

Fujimori is figuur die diepe verdeeldheid zaait in Peru. Hij wordt door sommigen gerespecteerd en door anderen beschimpt voor het harde optreden van zijn regering tegen twee opstanden tijdens zijn ambtsperiode van 1990-2000. In het conflict tussen linkse opstandelingen en Fujimori’s autoritaire regering zijn naar schatting 69.000 mensen omgekomen.

In 2007 werd hij veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor omkoping en machtsmisbruik. Twee jaar later werd hij veroordeeld tot nog eens 25 jaar cel voor mensenrechtenschendingen tijdens zijn ambtsperiode. Hij werd veroordeeld voor het toestaan van moordpartijen uitgevoerd door doodseskaders.

Fujimori, die een lage bloeddruk heeft en een onregelmatige hartslag, was enkele dagen voordat hij gratie kreeg, van de gevangenis naar het ziekenhuis overgebracht.