Curaçao zoekt naar Venezolaanse schipbreukelingen
12 Jan 2018, 14:38
foto
De politie heeft vier lichamen geborgen, die van twee mannen en twee vrouwen.
(Foto's: Reuters)


De politie op Curaçao zoekt naar een groep van 30 illegale migranten nadat hun boot tijdens een overtocht vanuit Venezuela is gezonken. Van vier Venezolanen is bekend dat zij zijn gestorven toen het overladen vaartuig tegen rotsen aankwam.

De kustwacht van Curaçao heeft gemeld dat een groeiend aantal schepen de gevaarlijke reis vanuit Venezuela maakt. Venezuela zit de laatste jaren met in een ernstige economische crisis. President Nicolas Maduro heeft vorige week de transportverbindingen naar de Caribische gebieden afgebroken om smokkel te voorkomen.

De politie zegt dat ze de lichamen van twee vrouwen en twee mannen hebben geborgen. De boot zou ongeveer 30 mensen aan boord hebben toen het La Vela de Coro verliet in de noordwestelijke Venezolaanse deelstaat Falcon. Een lokale politicus zei dat de passagiers allemaal jonger waren dan 35 jaar. Er waren ook kinderen aan boord.

De boot was overbelast toen het tegen rotsen aankwam die niet ver van de kust lagen. Het vaartuig had precaire 128 km lange reis vanuit Venezuela afgezet, citeert persbureau Reuters een familielid van een overlevende.

De economische crisis in het olierijke Venezuela drijft de armsten aan om gevaarlijke reizen te maken op zoek naar werk en een toekomst. Tot voor kort reisden Venezolanen routinematig naar het meer welvarende Curaçao en Aruba op zoek naar werk of basisgoederen die niet thuis beschikbaar zijn. Maar Aruba en Curaçao hebben zich ingespannen om de toenemende stroom illegale migranten op hun grondgebied te stoppen met meer patrouilles, massale arrestaties en deportaties.

Vorige week heeft de Venezolaanse president Maduro de lucht- en zeereizen naar de eilanden Curaçao, Bonaire en Aruba tot stilstand gebracht om smokkel van Venezolaanse goederen door wat hij 'maffia' noemde te voorkomen.