Keti koti wordt dit jaar op maandag 2 juli herdacht
11 Jan, 04:34
foto


De herdenking van Keti Koti, de afschaffing van de slavernij, wordt dit jaar gevierd op maandag 2 juli. Dit, omdat 1 juli een zondag is. Dit verduidelijkt minister Mike Noersalim desgevraagd tegenover Starnieuws. Suriname heeft 16 vrije dagen.

In 2007 is per Staatsbesluit bepaald dat de dag van 1 juli, Keti Koti Dei, op de daaropvolgende dag wordt gevierd, indien deze valt op een zondag of een algemeen erkende christelijke feestdag. Sinds de inwerkingtreding van het Staatsbesluit is Keti Koti Dei twee keer op de maandag na 1 juli gevierd en wel in 2012 en 2007.

De viering van Idul Fitre en Idul Adha is voorlopig gesteld op respectievelijk 15 juni en 21 augustus. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt de definitieve datum vast in samenspraak met islamitische organisaties. Belangrijk hierbij is de verschijning van de maan. Zo is Idul Fitre in 2017 gevierd op 26 juni en het jaar daarvoor op 6 juli. Vorig jaar was Idul Adha vastgesteld op 1 september en in 2016 was dat op 12 september.

Nationale feest- en gedenkdagen worden door de regering vastgesteld, met name het Kabinet van de President. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakt de vastgestelde data bekend aan de samenleving. De eerstvolgende nationale vrije dag is op 16 februari, het Chinees Nieuwjaar, het Jaar van de Hond.