Het Hart van een Engel
11 Jan, 22:31
foto
Brahma Baba, de grondlegger van de Brahma Kumaris.


(Aangeboden)

18 januari 1969 is de dag waarop de rol van Brahma Baba, de grondlegger van de Brahma Kumaris veranderde van stoffelijk naar subtiel. Zijn mensenliefde en deugden vol leven, die waren gebaseerd op diepe liefde voor de Allerhoogste, maakten hem tot voorbeeld voor velen. Doordrongen van het mysterieuze wezen van God, ontwikkelde hij nieuwe inzichten in de originele kwaliteiten van de menselijke ziel en het proces van wereld transformatie. Door deze inzichten praktisch te maken in zijn dagelijks leven werd Brahma Baba een beeltenis van Gods liefde en kracht, met het hart van een engel.

Dada Lekraj, werkte zich op - als zoon van een schoolmeester, die begon als straatventer van graan, tot een succesvolle zakenman in diamanten. Als toegewijde devoot miste hij nooit zijn dagelijkse vereringstijd van ongeveer 1 uur. Hij las uit de Bhagavad Gítá, maar was heel open voor andere religiën. In 1936, tegen zijn pensioen gerechtigde leeftijd aan, kreeg hij visioenen van mensen die elkaar vermoordden, natuurrampen die veel menselijk leed veroorzaakten en bommen die afgeschoten werden. Hij sprak tot God en zei: “Stop, ik wil dit alles niet zien.”
Op een dag deed zich in zijn kamer tijdens de meditatie een vreemde verschijning voor: de kamer werd gevuld met rood licht, zijn ogen straalden als vuurballen en uit zijn mond kwamen de woorden: Ik ben Ánand Swarúp, Shivaham, Shivaham. Totdat hij plotseling een stem hoorde, die sprak: “Wordt een instrument van God.” Het Licht vertelde hem dat hij het instrument moest worden voor de nieuwe wereld. Dit bracht een diepe omwenteling teweeg bij hem: hij stopte met zijn business en begon met geestelijke bijeenkomsten thuis.

Gedurende die woelige periode, tijdens de scheiding van India en Pakistan was er veel paniek. In die tijd vertelde Brahma Baba – zoals Dada steeds vaker genoemd werd - aan degenen die kwamen, dat ze geen hindú of moslim waren, maar een ziel, een punt van licht. Zo konden ze bescherming ervaren. Na een periode van 14 jaar in afzondering voor spirituele verdieping, verhuisde de groep van ca. 400 personen in 1950 van Pakistan naar het huidige hoofdkwartier op Mount Abu, Rajasthan, India. Van daaruit werden de rajyogi’s en rajyogini’s naar verschillende delen in India gestuurd om de kennis van de Brahma Kumaris met anderen te delen. De service buiten India begon pas in 1972 en in 1981 werd in Suriname het BK centrum officieel geopend.

Het is nu meer dan 80 jaar geleden dat Brahma Baba die visioenen ontving, en 49 jaar geleden dat hij de stoffelijke dimensie verliet. Vele rajyogi’s die in zijn voetsporen getreden zijn, dragen tot op heden met liefde dezelfde diepe spirituele waarheden over aan anderen.

Internationaal wordt de maand januari door de Brahma Kumaris gevierd als een speciale maand in herinnering aan de grondlegger, vader Brahma, die als mens een voorbeeld geweest is van hoe door persoonlijke transformatie een staat van perfectie kan worden bereikt.

Ook in Suriname wordt deze dag herdacht in een speciaal gevarieerd meditatief programma en wel op 14 januari a.s. om 18.30 uur in het BK centrum aan de Cattleyastraat 12. Eenieder is van harte welkom; de toegang is vrij.

Brahma Kumaris spirituele organisatie