Ambassadeur: 'Jullie maken India en de Indiërs trots'
10 Jan, 19:18
foto
De Surinaamse Vips, onder wie dichter en pottenbakker Soedjan Parohi, steken de ceremoniële lamp aan. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Surinamers in Indiase diaspora dragen op verschillende gebieden bij tot de ontwikkeling van Suriname. “Jullie maken India en de Indiërs trots”, zegt India ambassadeur Satendar Kumar. Hij sprak dinsdagavond tijdens de viering van de Pravási Bháratiya Divas (PBD), de Indiase Diaspora Dag en Vishva Hindí Divas, de Wereld Hindi Dag in het Indiaas Cultureel Centrum (ICC).

'Wij zijn Hindostanen, wij zijn trots op het Hindi en houden van de taal', zongen jonge Surinamers - allen ICC-leerlingen aan het begin van de avond. Hun zangtalent en keuze van het lied oogstte veel applaus vanuit de zaal. Volgens de ambassadeur dragen personen in diaspora bij tot de ontwikkeling van het land dat zij hebben aangenomen om in te wonen. “En wanneer je iets bijzonders doet voor dat land, ongeacht op welk gebied of nou kunst, cultuur, sport, wetenschap, politiek of medicijnen dan worden wij, Indiërs trots op jouw prestatie voor jouw land.” De Indiase regering viert deze prestaties met de jaarlijkse PBD op 9 januari, lichtte Kumar de viering toe.

Dinsdag hield de Indiase regering in verband met de PBD de eerste ‘Personen van Indiase Origine (PIO) Parlementaire Conferentie’ in New Delhi. Negen Surinaamse parlementariërs van Indiase origine waren deel van de 134 overzeese parlementariërs en burgemeesters uit 24 landen. De Caribische regio (Guyana, Jamaica, Suriname en Trinidad) had de eer om met het maximum aantal personen te participeren – bijna de helft van het totaal, gaf Kumar aan.

In een persoonlijke noot vertelde de diplomaat dat hij in zijn studentenperiode hoorde over de buitenlandse cricketspelers als Rohan Kanhai en Alvin Kallicharran. Dit was zijn kennismaking met Indiase diaspora en wat die is. Hij benadrukte dat diaspora niets te maken heeft met politieke doeleinden of betrokkenheid voor een land, continent of taal. Elke persoon in diaspora is een ambassadeur van India en de Indiase cultuur, filosofie, wijsheid en politieke denkwijze.

Een van deze ‘ambassadeurs’ die zich lokaal inzet is de Surinamer Anand Ramcharan, danser en docent van de Noord-Indiase klassieke dans Kathak. Zijn dansschool Nrityanjali (Ode aan de dans) gaf een gastoptreden op de avond. Twee leerlingen dansten op een liefdesgedicht van Rabindranath Tagore en brachten zo ode aan de Hindi taal.

“Het is een hele eer en erkenning om hier te zijn”, reageert Ramcharan, die tot de tweede generatie personen van Indiase afkomst behoort. Zijn dansschool wordt wel vaker uitgenodigd door de ambassade, maar optreden op PBD zelf is toch een eer.
Vanaf zijn jeugd houdt Ramcharan zich bezig met de Indiase dans en muziek van de voorouders en hoe die zich heeft ontwikkeld in Suriname. “Onbewust heb ik mij verdiept in de klassieke dans. Ik heb de link kunnen leggen met mijn roots.” Voor Ramcharan is Kathak dan wel uit India, maar die is intussen ook een Surinaamse dansstijl geworden.

India koestert zijn overzeese diaspora gemeenschap en heeft via een actief diaspora beleid tientallen programma’s ontwikkeld om de betrokkenheid met die gemeenschap te stimuleren. Later in het jaar organiseert India een paneldiscussie voor academici en prominenten personen in diaspora. “Suriname is een van de belangrijke partners voor ons en zal ook vertegenwoordigd zijn op deze activiteit.”
Tijdens de viering in het ICC, kregen de geslaagden van het Kovid-examen, het zesde niveau in het Hindi hun certificaat. De aanwezigen mochten ook genieten van enkele voordrachten van de Surinaamse dichter en pottenbakker Soedjan Parohi (pseudoniem: Rini Shtiam).

Volgens de december 2017 - statistieken van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken wonen er 154.471 overzeese Indiërs in Suriname. Hieronder vallen 150 Indiërs (Non-Resident Indians) en 154.321 personen van Indiase origine.