Wereldbank: Economie India heeft enorme groeipotentie
11 Jan, 08:20
foto
De economie van India heeft een enorm groeipotentieel, zegt de Wereldbank.


Met een "ambitieuze overheid die ingrijpende hervormingen doorvoert", heeft India "een enorm groeipotentieel" in vergelijking met andere opkomende economieën. De Wereldbank heeft woensdag voorspeld dat de groeivoet van het land tot 7,3 procent in 2018 kan zijn en 7,5 procent voor de komende twee jaar.

Ondanks de aanvankelijke tegenvallers van demonetisatie en de belasting op goederen en diensten (GST) is India volgens schattingen in 2017 gegroeid met 6,7 procent, staat in het Global Economics Prospect 2018 dat de Wereldbank vandaag heeft gepubliceerd.

"Naar alle waarschijnlijkheid zal India in het volgende decennium hogere groeicijfers gaan registreren dan andere grote opkomende markteconomieën, dus zou ik me niet richten op de korte termijngetallen. Ik zou naar het grote plaatje voor India kijken en het grote plaatje vertelt ons dat het een enorm potentieel heeft, "vertelde Ayhan Kose, directeur van Development Prospects Group van de Wereldbank, in een interview aan Press Times India.

Hij zei dat in vergelijking met China, waar de groei vertraagt, de Wereldbank verwacht dat de groei in India geleidelijk zal versnellen. "De groeicijfers van de afgelopen drie jaar waren erg gezond," zei Kose, auteur van het rapport.

In 2017 groeide China met 6,8 procent, dat is 0,1 procent meer dan in India. Het groeipercentage voor China in 2018 wordt op 6,4 procent geschat. En in de komende twee jaar zal het groeipercentage van het land marginaal dalen tot respectievelijk 6,3 en 6,2 procent. Om zijn potentieel te realiseren, moet India, volgens Kose, maatregelen nemen om de investeringsvooruitzichten te vergroten.

Er zijn maatregelen in de pijplijn in termen van niet-renderende leningen en productiviteit, zei hij. "Wat de productiviteit betreft, heeft India een enorm potentieel voor het voltooiingspercentage van het secundair onderwijs. Al met al zullen verbeterde arbeidsmarkthervormingen, hervormingen van onderwijs en gezondheidszorg en versoepeling van de investeringsknelpunten, de vooruitzichten van India helpen verbeteren," zei Kose.

India heeft een gunstig demografisch profiel dat zelden wordt gezien in andere economieën, stelt hij. "In die context zal het verbeteren van de arbeidsparticipatie van vrouwen belangrijk zijn. Vrouwelijke arbeidsparticipatie blijft nog steeds laag in vergelijking met andere opkomende markteconomieën." Het doordrukken van verandering buiten de productieve activiteiten zal een groot verschil maken," zei hij.

Het terugdringen van de jeugdwerkloosheid is van cruciaal belang en het stimuleren van particuliere investeringen, waar de problemen al bekend zijn, zoals kwaliteitsaspecten van banktegoeden ... Als dit gebeurt, kan India zijn potentieel gemakkelijk bereiken en overtreffen, stelde Kose. "In feite verwachten we dat India in 2018 beter presteert dan zijn potentieel en dat het verder gaat," zei hij.

Het groeipotentieel van India, zei hij, zou de komende tien jaar ongeveer 7 procent zijn. De Indiase overheid is "erg serieus" met de belasting op goederen en diensten als een belangrijk keerpunt en het herkapitalisatieprogramma voor banken is erg belangrijk, zei Kose. "De Indiase overheid heeft sommige van deze problemen al onderkend en maatregelen genomen en is bereid om de resultaten van deze maatregelen te zien," zei hij.

"India is een zeer grote economie, het heeft een enorm potentieel, maar het heeft ook zijn eigen uitdagingen." Deze regering is zich zeer bewust van deze uitdagingen en laat zien dat ze gewoon hun best doet om ze aan te pakken, " voegde hij eraan toe. De grote vraag is of Indiase beleidsmakers, onder de noodzakelijke hervormingen, de potentiële groei naar boven zullen halen, zei de Wereldbank-functionaris.