PL trekt onafhankelijkheid OKB-voorzitter in twijfel
10 Jan, 11:11
foto


Partjajah Luhur (PL) trekt de onafhankelijkheid van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) ernstig in twijfel met het opnieuw benoemen van de voormalige justitie-minister Jennifer van Dijk-Silos tot voorzitter van dit instituut. De partij doet een beroep op de president om de benoeming in heroverweging te nemen.

Reden voor deze bezorgdheid is dat met deze aanstelling – de vierde op een rij - te weten 2005, 2010, 2015 en de komende verkiezing, komen naar de mening van de partijstructuren van de PL de algemene, vrije en geheime verkiezingen in groot gevaar. De opnieuw benoemde voorzitter kan zeker niet als onafhankelijk aangemerkt worden, gezien het feit dat zij zich in het recente verleden als partijloyalist van de NDP en in het bijzonder naar de voorzitter van deze partij, geprofileerd heeft, meent de PL. "Daardoor heeft zij haar politieke kleur jegens de paarse partij getoond, hetgeen onmiddellijk na de laatst gehouden verkiezingen door de toen gekozen president gehonoreerd werd met een ministerschap op Justitie & Politie. Na haar ontslag - ondanks slechte performance volgens het staatshoofd - werd zij als bijzonder adviseur van dezelfde president aangesteld", zegt de PL.

Ex-minister van Justitie & Politie Edward Belfort heeft publiekelijk beweerd dat hij direct na de verkiezing van 2015, door Van Dijk-Silos werd gebeld, om hem te feliciteren. Dit omdat hij de ABOP de zetel in Paramaribo gehaald zou hebben, terwijl de stembusuitslag nog niet eens officieel bindend was vastgesteld.

De PL is van oordeel Van Dijk-Silos de afgelopen periode qua functies:

 heel dichtbij de NDP-voorzitter (tevens president van de Republiek Suriname) genesteld was,
 vóór de verkiezing van 2015 ook een heel nauwe band met het staatshoofd had als juridisch adviseur,
 onmiddellijk na de verkiezing van 2015 als minister van Justitie & Politie werd benoemd,
 intussen langer dan 10 jaar achtereenvolgend de functie van OKB-voorzitter bekleedt,
 haar advocatenkantoor ook nog juridisch adviseur is van verschillende ministeries.

Bij de partijstructuren is de indruk ontstaan dat er vergaande partijdigheid bij de uitoefening van de functie van OKB-voorzitter zou kunnen plaatsvinden bij de komende verkiezing. Op grond hiervan zijn er ernstige twijfels bij de partij en moet de kans van verstarring in de functie niet onderschat worden. "Tevens moet worden voorkomen dat de functie als eigendom van mevrouw Jennifer van Dijk-Silos beschouwd gaat worden. Daarom heeft de partij ook ernstige twijfels aan deze benoeming."

Partijvoorzitter Paul Somohardjo zegt dat als de benoeming niet wordt ingetrokken, hij alle nationale en internationale krachten zal mobiliseren om te protesteren hiertegen. De partijraad van de PL wordt bijeen geroepen om zich te buigen over deze kwestie.