Californië: Zoekactie naar overlevenden modderstromen
10 Jan, 10:00
foto
Rotsblokken versperren de weg na een modderstroom in Montecito, Californië. (Foto's: Reuters)


Modderstromen en overstromingen hebben in Zuid-Californië minstens 13 mensen gedood. Reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden. Meer dan 48 km van de belangrijkste kustweg is gesloten. De politie omschrijft de scène als "een slagveld van de Eerste Wereldoorlog".

Naar verluidt zitten ongeveer 300 mensen gevangen in woonwijk Romero Canyon ten oosten van Santa Barbara. De verwachting is dat het dodental kan stijgen. Meer dan 50 mensen zijn al gered, maar veel plaatsen zijn nog steeds ontoegankelijk. Verschillende wegen zijn gesloten, waaronder de belangrijkste hoofdweg 101.

Ongeveer 163 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Twintig hadden "storm-gerelateerde verwondingen" en vier waren ernstig gewond. De eerste regen in maanden veroorzaakte modderstromen toen het hemelwater de aarde raakte die was verschroeid door de enorme bosbranden van december.

Na een bosbrand vormen verbrande vegetatie en verkoolde grond een waterafstotende laag die de opname van water blokkeert. Samen met het verlies van vegetatie leidt dit tot een verhoogd risico op modderstromen en overstromingen.

Het Federal Emergency Management Agency (FEMA) zegt dat het risico op overstromingen "aanzienlijk hoger" blijft tot vijf jaar na een natuurbrand. "Recente verbrande gebieden zullen bijzonder kwetsbaar zijn en bestaat de mogelijkheid op gevaarlijke modder- en puinstromen ", zei de Nationale Weerdienst (NWS) in een verklaring.

Op sommige plaatsen was de modder tot aan de taille, zeiden functionarissen. Duizenden moesten hun huizen verlaten, velen voor de tweede keer in twee maanden. De hulpdiensten hebben een uitsluitingszone ingesteld en zeggen dat iedereen die zich in het gebied begeeft, reddingswerkers in de weg zou zitten en zou worden aangehouden. Degenen die in het gebied zijn gebleven, zijn op het hart gedrukt om hun leidingwater te koken voordat ze het drinken.

Zware regenval heeft een modderstroom veroorzaakt in de gemeenschap van Montecito, waar sommige huizen van hun fundering zijn gerukt, vertelt woordvoerder Mike Eliason van Santa Barbara County Fire Department. Rotsblokken ter grootte van kleine auto's rolden langs hellingen en blokkeren de wegen.

Het hoofd van de brandweer, Dave Zaniboni, zegt dat vijf mensen dinsdag dood zijn gevonden in Montecito, mogelijk door de storm. De chique wijk omvat huizen van beroemdheden zoals acteur Rob Lowe, presentatrice Ellen DeGeneres van de chatshow en Oprah Winfrey.

De Amerikaanse kustwacht heeft "meerdere luchtschepen gestuurd om reddingsoperaties te ondersteunen" en waarschuwde het publiek om geen drones te laten vliegen, anders zouden de vluchten niet uitgevoerd kunnen worden.

De natuurramp komt na een recordjaar waarin de kosten voor weer- en klimaatgerelateerde gebeurtenissen in de Verenigde Staten (VS) US$ 306 miljard bedroegen. Volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) was 2017 het derde warmste jaar ooit van de VS.

Californië heeft in vijf van de zes van de afgelopen jaren te maken gehad met ernstige droogte. In december zei gouverneur van Californië, Jerry Brown, dat de staat "een nieuwe realiteit tegemoet ging", omdat klimaatverandering betekende dat bosbranden "elk jaar of om de paar jaar" konden uitbreken.