Visserscollectief rekent op toezegging minister Algoe
10 Jan, 04:39
foto
LVV-minister Soeresh Algoe heeft gisteravond met het visserscollectief gesproken over het vervolgtraject na 15 januari.


Voor dit jaar zullen er geen nieuwe visvergunningen worden uitgegeven. Die toezegging heeft minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij gisteravond gedaan aan het Visserscollectief. Hij heeft tijdens een ontmoeting met de vissers dat de bestaande vergunningen zullen worden verlengd als alle benodigde zaken in orde zijn.

Mark Lall, voorzitter van het Visserscollectief, zegt dat hij rekent op de toezegging van de bewindsman dat hij geen nieuwe vergunningen zal verstrekken. Vorig jaar heeft minister Algoe in het parlement gezegd dat alle visvergunningen op 15 januari komen te vervallen. Op de bijeenkomst in het Visserij Centrum Commewijne hebben de vissers vragen gesteld over het natraject als de visvergunningen zijn vervallen.

In het laatste kwartaal van vorig jaar hebben de vissers geprotesteerd tegen de wildgroei in de visserijsector. Zo zouden trawlers de visgronden van de bevolkingsvisserij leeghalen. Teveel vergunningen die zijn uitgegeven, hebben ook ertoe geleid dat de visgronden bijna zijn uitgeput. De actie van het Visserscollectief dat met zijn 115 leden 80% van de zeekust- en binnenvaartvisserij vertegenwoordigd, was indirect de reden voor de bewindsman om de vergunningen op 15 januari te laten vervallen.

“Nieuwe aanvragen voor 2018 zullen niet worden gehonoreerd, ook al zijn er toestemmingsbriefjes uitgegeven,” stelt minister Algoe resoluut. Hij wil samen met de stakeholders nagaan hoe de sector kan worden geordend. Lall zegt aan Starnieuws dat er aanbevelingen zijn gedaan voor de ordening. Over de procedure van de inspectie van de vaartuigen zijn er voorstellen gedaan. Ook ziet het collectief graag dat er een profiel van elke vaartuig wordt gemaakt met foto en gegevens van de boot. Het komt erop neer dat het collectie betrokken wil worden in de organisatie van het monitoringssysteem, de evaluatie en de update van het visserijmanagementplan 2018. Minister Algoe heeft zijn medewerking voor de participatie van het collectief toegezegd.

Lall is ermee ingenomen dat het collectief inspraak krijgt bij de ordening. Hij zegt dat zijn leden hun zaken in orde gaan maken om een geldige vergunning te krijgen voor 2018. Een boothouder kan meerdere vergunningen hebben, legt Lall uit, maar per boot geldt één vergunning. “Dus kan één eigenaar vijf vaartuigen hebben met elk hun eigen vergunning, vijf boten vijf vergunningen, als alle zaken in orde zijn.”