Santokhi: Suriname kijkt uit naar bijdrage India
10 Jan, 00:00
foto
De Surinaamse delegatie op de Pravási Bháratiya Divas, de Indiase Diaspora Dag, in New Delhi.


Suriname kijkt uit naar expertise uit India. Zo kan Suriname op het gebied van voedselzekerheid – één van de belangrijkste mondiale uitdaging van onze toekomst – een rol spelen. VHP-voorzitter en fractieleider Chandrikapersad Santokhi heeft op de Pravasi Bharatiya Divas 2018 in New Delhi, India gesteld dat Suriname en andere landen met specifieke Indiase diaspora kijken naar wat India kan bijdragen aan “onze nieuwe moederlanden.”

Santokhi is één van de negen parlementariërs van Indiase afkomst die deelnemen aan de eerste Parlementaire Conferentie van personen van Indiase Origine (PIO). Alle vijftien parlementariërs van Indiase origine zijn uitgenodigd, echter zijn er negen afgereisd.

“We hadden een traditie van een geweldige rijstindustrie, een aantal van de beroemde rijstvariëteiten werd geëxporteerd naar Punjab in India door het ooit internationaal befaamde rijstonderzoekcentrum in Wageningen, Nickerie.” Volgens Santokhi kan Suriname die traditie terugwinnen met het gebruik van nieuwe, hightech benaderingen. “Onze diasporastudenten en -onderzoeken zouden in staat moeten zijn om gebruik te maken van de enorm beschikbare expertise die India heeft.”

Hij vindt dat het Know India-programma moet worden benadrukt en verbreed. Op het gebied van IT-advies en -ontwikkeling kan de jonge bevolking van Suriname een geweldige hulpbron zijn, prijst hij het land aan. De Surinaamse delegatie heeft dan ook aanbevelingen gedaan om de relatie tussen de diaspora en India te versterken.
Eén van die aanbevelingen is de oprichting van een IT-universiteit voor de regio. De delegatie ziet ook graag de oprichting van een regionaal comité voor Indiase diaspora-opportuniteiten, dat verantwoordelijk zou moeten zijn voor de bestudering van alle kwesties over de diaspora. De Indiase regering zou ook een diasporafonds moeten opzetten voor de regio. Voorts moet het bestaande programma voor technische bijstand en kredietlijnen ook toegankelijk zijn voor het diaspora-ondernemerschap. De vijfde aanbeveling van de Surinaamse delegatie is de bevordering van een sterkere samenwerking tussen de regeringen van de diaspora-naties op basis van gedeelde verantwoordelijkheden en collectieve inspanningen.

In zijn toespraak heeft Santokhi erop gewezen dat in deze wereldwijde verbonden wereld de relaties zijn geëvolueerd en dat deze nu worden gewaardeerd op wederzijdse belangen. “Suriname is in Zuid-Amerika een ideale toegangspoort tot Latijns-Amerikaanse en Caribische markten. Dit kan gunstig zijn voor Indiase ondernemingen en nieuwe ondernemers.” Ook voor de toerisme biedt Suriname perspectieven. “Als onderdeel van het Amazone-regenwoud, is het belangrijk om de mogelijkheden voor duurzame projecten te benadrukken om de 'groene longen' van onze planeet te behouden.” Als één van de Brics (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika)-landen kan India geopolitiek een strategische rol spelen met zijn aanwezigheid van diaspora in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio (LAC-regio), stelt Santokhi.