Australische dieren lijden onder extreme hitte
09 Jan, 14:23
foto
Door de extreme hitte vallen de vleermuizen dood neer. (Foto: Wires)


Terwijl een groot deel van de Verenigde Staten sinds het nieuwjaar in de greep is van barre wintertemperaturen, puft Australië onder record hitte dagen. Het noordoosten van de VS bijt zich door sneeuw en snijdende winden, waarbij het bevroren leguanen van de bomen in Florida ‘regent’. In Australië vallen de vleermuizen letterlijk dood neer van de hitte.

Honderden vleermuizen zijn gestorven door de broeierige omstandigheden. Sydney heeft zijn warmste dag sinds 1939 gehad op zondag, toen het kwik in het westen va de stad 47,3 graden Celsius bereikte. Vleermuizen, buidelratten en vogels hebben het van de inheemse dieren het zwaarst te verduren onder de hitte.

Een vrouw heeft een puppy in een auto achtergelaten. De temperatuur in het voertuig was 65 graden, zegt de politie. De agenten hebben de autoramen kapot geslagen om de zeven weken oude hond te redden buiten een winkelcentrum. De 28-jarige vrouw is beschuldigd van dierenmishandeling.

In het westen van de stad heeft een kolonie vliegende vossen - een soort vleermuis - ernstige hittestress ondervonden. Minstens honderden zijn gestorven, zei de New South Wales Wildlife Information, Rescue and Education Service (Wires). Nog eens 120 vliegende vossenjongen kregen water van hulpverleners en keerden terug naar hun moeders.

"Net als menselijke baby's zijn ze erg kwetsbaar als ze jong zijn", zegt Kristie Harris van Wires. Redders hebben ook buidelratten met verbrande poten verpleegd. De dieren hebben hun poten verbrand op de hete daken en wegen. Ook vogels moesten worden gedehydrateerd. "Elke keer dat we een soort van hitteprobleem hebben, weten we dat we veel dieren in nood zullen hebben," zei Harris. De hitte in Australië heeft zelfs het asfalt van de wegen doen smelten.


In de afgelopen dagen heeft de sneeuw en de extreme kou in de VS het leven gekost aan minstens 18 mensen. Behalve de mensen hebben de dieren het ook zwaar te verduren. Er zijn vissen, waaronder haaien en zeeschildpadden doodgevroren. Op de grote rivieren, zoals de Hudson, dreven er grote ijsschotsen. In de loop van de week zijn hogere temperaturen voorspeld voor de VS.