Blog: Lessen 2017 en actie 2018
09 Jan, 12:18
foto
Helyante Mac-Donald


Kerstfeest en de uitbundige jaareindeviering liggen alweer achter ons. De rook van het vuurwerk was nauwelijks weggetrokken en de vakbond vroeg al aandacht voor groepen werknemers die nog geen loon ontvingen. Iedereen die een band heeft met Suriname weet hoe groot de uitdagingen zijn die voor ons liggen.

Het jaar 2017 gaat voor mij de boeken in als een zeer leerrijk jaar. Tot de laatste dag van het jaar dienden zich levenslessen aan die mij nog lang zullen bezig houden. Puur rationeel bezien, accepteer je hetgeen de kosmos je aanreikt als les, ga je door en voorkom je herhaling. De realiteit is echter dat wij niet vanuit ratio alleen handelen. Pijnlijke levenslessen herhalen zich daarom regelmatig; de leerling kan pas verder als zij zich de kennis en kunde eigen heeft gemaakt en dat toepast. Dat geldt voor ieder individu maar zeker ook voor ons land.

Zonder somber te willen klinken is een blik om ons heen voldoende om te beseffen hoe duur de lessen zijn die betaald worden. Het toestaan dat een regering het land het faillissement injaagt zonder samenhangend en toekomstgericht beleid is zeer pijnlijk. Het was echter wel te voorzien. Dat de oppositie vervolgens stelselmatig achteruit blikt en doortastend leiderschap ontbreekt, is minstens even pijnlijk. Met het bezigen van populistische straattaal en het strooien van zout in de wonden van de tegenstander, is nog geen crisis beslecht. Een oosterse wijsheid stelt: “als als de leerling er klaar voor, is verschijnt de meester”. Meester niet in zicht en lessen nog niet geleerd, dat is duidelijk!

Over wat wij niet geleerd hebben in 2017 zullen de meningen heel erg verdeeld zijn; dat is op zich niet erg. Als wij het wel met elkaar eens zijn dat de huidige aanpak en het onsamenhangend brandjes blussen niet de route uit de crisis is, blijft er hoop. Klonken de beloften gedaan in 2010 en zelf nog in 2015 als muziek in de oren, zelf de meest fanatieke loyalist ziet dat daar weinig van is gerealiseerd. En over muziek gesproken de toon nu is consistent mineur. De disharmonie blijkt keer op keer als er tegenstrijdige berichten gelanceerd worden. De maat is echter (nog) niet vol, want oproepen tot openlijke afwijzing van ondeugdelijk beleid leiden nog niet tot een andere toon.

Oplossingen komen echter niet vanzelf. Corrigeren wat misgaat en daarbij de schuld niet op anderen proberen af te wentelen vraagt om durf en een minder vanuit het ego gedreven mind-set. Veel makkelijker gezegd en dat weet ik mede dankzij de lessen uit 2017 als geen ander. In actie komen voor Suriname in 2018 kan anders. Afwijzen van corruptie, verantwoordelijkheid nemen en durven opkomen voor kwetsbaren zijn daarbij eerste stappen. Hoe hard we werken en hoe veel harder we kunnen werken, is een gewetensvraag die ieder voor zichzelf eerlijk mag beantwoorden.

On a personal note. Wat ik goed kan en waarmee ik een verschil maak in mijn dagelijks werk, ga ik meer mee doen. De eerste stappen zijn gezet in 2017 en via deze blog zal ik daar in 2018 updates over delen. Ik zal blijven zingen ook in 2018. Kenners weten dat ik niet toonvast ben en een voorliefde heb voor liedjes die net iets te moeilijk zijn. Zolang mijn zangcoach het niet opgeeft en ik niemand schaad ga ik vrolijk verder. Degenen in mijn directe omgeving die het moeten aanhoren, kan ik waarderen om hun eerlijkheid wanneer het misgaat en vals klinkt. Vanuit zelfkennis en beschermd door hen zal ik nooit voor groot publiek zingen.

Hoe anders is het als het niet om zingen gaat, maar om het regeren en besturen van een heel land. Je kreeg mandaat, je probeerde, verdampte geld en 'reshuffelde' en nog lukt het niet. Zou je dan doorgaan ook als je de ravage die je aanricht onder ogen ziet?? Misschien wel als je eigen kiezers, ondanks hun volledig uitgeholde koopkracht je blijven steunen, ook bij het uitblijven van realistische en structureel hoopgevende vooruitzichten.

Helyante Mac-Donald

Schrijven doet zij om te reflecteren op wat zij ziet en ervaart vanuit een hele brede interesse. Bedrijfseconoom van beroep en vanaf 2006 als zelfstandig managementconsultant actief op het snijvlak van Organisatie-inrichting, Business planning en Marketing. Zie ook www.CrossedLinesadvisory.sr. Feedback op haar blog stelt zij erg op prijs en kan via het mailadres info@crossedlinesadvisory.sr.