Negen Assembleeleden van Indiase origine naar India
07 Jan 2018, 06:33
foto


Negen Surinaamse parlementariërs van Indiase origine doen mee aan de eerste ‘Personen van Indiase Origine (PIO) Parlementaire Conferentie’ in New Delhi, India. “Wij hebben alle vijftien parlementariërs van Indiase origine uitgenodigd ongeacht hun politieke achtergrond,” zegt ambassadeur Satendar Kumar van India aan Starnieuws. De ambassade ontving enkele afzeggingen en negen Assembleeleden accepteerden de uitnodiging.

De eendaagse PIO parlementaire conferentie is op 9 januari en staat in het teken van de jaarlijkse Pravási Bháratiya Divas (PBD), de Indiase Diaspora Dag. Verspreid over de wereld wonen er iets meer dan 30 miljoen personen in diaspora. In al deze landen hebben wij personen van Indiase origine die betrokken zijn in het politieke systeem van dat respectieve land, legt Kumar uit. “We hebben dwars door de partijlijnen en –politiek alle diaspora parlementariërs – iets meer dan 280 uit 25 landen uitgenodigd. Ongeveer 140 van hen doen mee aan de conferentie.” Uit de Caribische regio participeren 20 Guyanezen, 20 Trinidadianen en negen Surinamers.

Op basis van de eigen PIO-criteria en de medewerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Paramaribo zijn de vijftien Assembleeleden van Indiase afkomst geïdentificeerd in Suriname. De parlementariërs die deelnemen zijn: Diepakkoemar Chitan, Keshopersad Gangaram Panday, Djoties Jaggernath, Mahinder Jogi, Jitendra Kalloe, Krishna Mathoera, Riad Nurmohamed, Chan Santokhi en Dew Sharman.

De focus van de PBD verschilt elk jaar. Die is afhankelijk van de bijdrage van de diaspora en kan zijn: kunst en cultuur, muziek, techniek en wetenschap. “Voor de eerste keer is de focus op politiek, in het bijzonder parlementariërs wereldwijd.” De keus is conform de wens van de Indiase premier Narendra Modi, die de betrokkenheid met de overzeese gemeenschap wil versterken. De diplomaat benadrukt dat de focus niet het land of de partij is, maar de parlementariër als persoon van Indiase origine.

Santokhi spreekt namens Suriname
De hoogste top van India’s politiek spreekt tijdens deze eerste parlementaire conferentie. Tijdens de openingsceremonie houden onder andere minister Sushma Swaraj van Buitenlandse Zaken en premier Modi een toespraak. Er wordt ook een speciale diasporafilm vertoond. Hierna volgen twee plenaire sessies. De thema’s zijn: PIO Parliamentarians: A Journey from Struggle to Parliament en Resurgent India: Role of PIO Parliamentarians.
Namens elke parlementaire delegatie spreekt een vertegenwoordiger over een thema. Suriname is ingedeeld in de tweede sessie. De negen Assembleeleden hebben Santokhi aangewezen als spreker.

PBD viering ook in Paramaribo
De ambassade viert de PBD ook op 9 januari in het Indiaas Cultureel Centrum (ICC). Tegelijk herdenkt zij ook de jaarlijkse Wereld Hindi Dag die op 10 januari valt. Er is een cultureel programma met optredens van ICC-studenten en leerlingen van de dansschool van Anand Ramcharan, gevolgd door een informeel samenzijn.
Later in het jaar organiseert India een conferentie voor academici en prominenten personen in diaspora. Zij vormen een soort denktank en discussiëren over de rol van Indiase diaspora en samenwerking op het gebied van handel en economie, toerisme, onderwijs en veiligheid. De ambassadeur bevestigt dat er enkele Surinamers op de lijst staan voor deelname.

Actief diasporabeleid
India koestert zijn overzeese diaspora gemeenschap. Via een actief diaspora beleid als deel van het buitenlandse beleid heeft het land tientallen programma’s ontwikkeld om de betrokkenheid met de diaspora gemeenschap te stimuleren. Enkele zijn het ‘Know India Programma’ voor jeugdigen, beurzen voor diasporastudenten, uitgifte van Overzeese Burger van India-kaart en culturele uitwisselingsprojecten. Ook het recente boekproject It happened at Mariënburg, Suriname van schrijfster Cynthia Mc Leod valt hieronder, zegt Kumar.

Tijdens de viering van de diaspora dag staat de bijdrage van de overzeese Indiase gemeenschap in de ontwikkeling van India centraal. De viering is bewust op 9 januari omdat Mahatma Gandhi in 1915 op die dag uit Afrika terugkeerde naar India. Vanaf 2003 organiseert India elk jaar een grote diasporaconferentie van meerdere dagen. Die wordt vanaf 2017 nu om de twee jaar gehouden. Tussendoor zijn er tal van kleinere activiteiten, zoals de eerste PIO parlementaire conferentie.
De Surinaamse assembleeleden hebben verschillende vertrekdata naar India. De Indiase regering draait op voor de tickets en het verblijf in India op 8, 9 en 10 januari, zegt de ambassadeur. De vicepresidenten Jules Ajodhia en Ramdien Sardjoe participeerden eerder aan de PBD-conferentie, terwijl Ashwin Adhin vorig jaar de hoofdgast was tijdens de eerste jeugd PBD-viering.

Wereldwijd diaspora
De wereldwijde Indiase diaspora bestaat uit nakomelingen en Indiërs-zelf die zich elders hebben gevestigd. Vanaf de koloniale periode trekken generaties Indiërs naar Engeland en andere Europese landen. Er zijn landen met personen uit de contractarbeid periode zoals Suriname, Guyana en Fiji. Verder hebben een nieuwe golf van landen waar Indiërs zich hebben gevestigd zoals Canada, Australië, Zuid Afrika en Amerika, geeft Kumar aan. Dit zijn de grote diasporalanden waar Indiase technici, zakenmensen, geschoolde krachten, studenten zich vestigen. Dan is er diaspora in het Midden-Oosten waar veel Indiërs werkzaam zijn.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April