Stormweer teistert delen van Europa
03 Jan 2018, 14:58
foto
Storm Eleanor sloeg toe in de nacht in Ierland. (Beeld: BBC)


Niet alleen in de Verenigde Staten testen weersomstandigheden de inwoners, maar ook in delen van Europa. In Noord-Frankrijk heeft een nieuwe winterstorm de stroom naar 200.000 huishoudens onderbroken. Storm Eleanor zal zich gedurende de dag verplaatsen naar andere regio’s, zegt het elektriciteitsbedrijf Enedis.

De storm heeft huishoudens in de regio Normandië het zwaarst getroffen. Het gebied rond Parijs en het noordoosten van Picardië en Champagne-Ardenne zitten ook zonder elektriciteit.

De laatste weer waarschuwing en sterke winden komen nadat winterstorm Carmen het westen van Frankrijk op nieuwjaarsdag heeft gehavend. De stroomtoevoer naar ongeveer 40.000 huishoudens in de regio Bretagne was maandag ook tijdelijk onderbroken.

Ook in het Verenigd Koninkrijk heeft storm Eleanor de elektriciteit van duizenden huizen verbroken. Het reizen is ook verstoord nadat de storm het land doorkruiste. Er zijn windvlagen gemeten van 160 km per uur. Het alarm staat op geel voor Wales, Engeland, het grootste deel van Noord-Ierland en delen van Zuid-Schotland. Een man raakte gewond nadat een boom op een auto viel in de Vale of Glamorgan, Wales.

Er zijn tal van vertragingen in het openbaar vervoer, maar voorspellers verwachten dat de wind zal afnemen naarmate de dag vordert. Ongeveer 3.000 huizen in Noord-Ierland hebben geen stroom, hoewel de elektriciteit van zo’n 20.000 gebouwen is hersteld. In Engeland zitten enkele duizenden huishoudens zonder stroom en in Wales ongeveer 300.

Toen Storm Eleanor - de vijfde storm van het seizoen - vanuit de Atlantische Oceaan naderde, zei de Meteorologische Dienst van het land dat er gevaar was voor rondvliegend puin.

Noord-Ierland, Noord-Engeland en Zuidwest-Schotland waren de eerste gebieden die de kracht van de storm voelden, die nu de Noordzee is binnengetrokken en winderige omstandigheden achter zich heeft gelaten. In Galway, Ierland, was er een overstroming en zijn er windstoten van 156km per uur geregistreerd. In Orlock Head, Noord-Ierland zijn ook windvlagen van 144 km per uur genoteerd.

De Meteorologische Dienst heeft op het vaste land van het Verenigd Koninkrijk windstoten van 160 km per uur geregistreerd in Great Dun Fell in Cumbria en 124 km per uur in High Bradfield in South Yorkshire. Er zijn meer dan 40 overstromingswaarschuwingen gegeven in Engeland, tien in Wales en meer dan tien in Schotland.

In Duitsland heeft de storm - Burglind zoals ze het daar noemen - het grootste deel van het land overspoeld. Het pakte windstoten van meer dan 120 km per uur in het westen van het land en leidde tot transportverstoring, melden berichten.

Zwitserland is ook zwaar getroffen, met zo'n 14.000 huizen zonder stroom. De harde wind liet verschillende mensen achter in een skilift in het kanton St Gallen, draaide een licht vliegtuig in Stans om en sneuvelde de 13m hoge kerstboom in de hoofdstad Bern, meldt het persbureau Reuters.

Ondertussen zijn record windvlagen gemeten van 195 km per uur op Pilatus Peak in de buurt van de Zwitserse stad Luzern, meldde omroep SRF.

In België staat het alarm op "oranje", het derde van de vier waarschuwingsniveaus, waarbij ambtenaren mensen aanspoorden voorzichtig te zijn bij het uitgaan vanwege boomtakken en andere vliegende objecten.

In Nederland werden meer dan 200 vluchten geannuleerd op de luchthaven Schiphol. Verschillende hoofdwegen en spoorlijnen waren ook gesloten.