VS in greep van ijzige temperaturen
03 Jan 2018, 00:54
foto
Een bevroren Niagara Falls is te zien vanuit Stedman's Bluff op Goat Island van de Amerikaanse vallen en Prospect Point daarbuiten. Bijna elk jaar transformeren ijskoude temperaturen het Niagara Falls State Park in een ijzig winterwonderland. (Foto's: AP)


Het nieuwe jaar heeft een ijzige start gemaakt in de Verenigde Staten. Een groot deel van het land zit in de greep van een Noordpoolse kilte. De explosie van koude lucht heeft de vlaktes, het Midwesten, het Zuiden en het Oosten geraakt. Er volgt snel een nieuwe, versterkte stroming van Poolse lucht die tot het einde van de week zal duren, voorspelt The Weather Channel.

Ijzige winden van 50 tot 60 graden onder nul zijn in het begin van de week in zowel North als South Dakota geregistreerd. Zondag zijn temperaturen van 45 graden onder nul gemeten in Embarrass, Minnesota.

De bittere kou heeft minstens acht personen gedood. De National Weather Service heeft adviezen tegen de ijzige winden gegeven en heeft waarschuwingen gegeven voor een groot deel van de VS, van de vlaktes en het Midwesten tot het zuiden en het oosten van het land. Veel scholen zijn gesloten door de gevaarlijke temperaturen. In Indianapolis, in Illinois en in North Carolina bleven de schooldeuren gesloten. De temperaturen van -45 graden in het Midwesten en New England kunnen in minder dan 10 minuten leiden tot bevriezing.

De VS beeft in recordbrekende temperaturen in het nieuwe jaar. De verwachting is dat het weer in de komende dagen zal verslechteren. Voor de oostkust wordt meer sneeuw voorspeld. Veertig Amerikaanse deelstaten stonden op dinsdagochtend onder officiële winterwaarschuwingen voor bittere kou of sneeuw. Toeristen die de Niagara Falls bezoeken, hebben foto's van de vrieskou gepost.

De verwachting was dat de kou vandaag, woensdag, tijdelijk zou afnemen voordat de ijskoude temperaturen donderdag zouden terugkeren. De Amerikaanse nationale weerdienst tweette: "Arctische luchtmassa zal de komende week een langdurige periode van veel-onder-normale temperaturen en gevaarlijke ijzige stromingen naar de centrale en oostelijke Amerikaanse staten brengen."

Centraal-Amerika heeft sinds rond Kermis te maken met ijzige temperaturen. In Omaha in de deelstaat Nebraska is het record van meer dan 130 jaar verbroken met temperaturen van -29 graden. Aberdeen in de staat South Dakota zag het kwik dalen tot -36 graden waarmee het record in 1919 werd verbroken.

Autoriteiten waarschuwen dat harde winden de temperaturen nog verder kunnen laten dalen, waardoor de onbedekte huid binnen enkele minuten kan bevriezen. In Des Moines in Iowa daalden de temperaturen tot -29 graden, maar met de ijzige winden voelde het meer aan als -35 graden. Ook het normaal zwoele zuiden van de VS is niet gespaard van de Poolse kilte. In Atlanta in de deelstaat Georgia, daalde het kwik dinsdag tot -10 graden. De kusten langs Mobile Bay, Alabama - in de Golf van Mexico - zagen het oceaanwater bevriezen tegen boot pieren. De gevoelstemperatuur in Tennessee was -21graden. Alleen Zuid-Florida en het Zuidwesten van de VS zijn aan de brute kou ontsnapt.