Honduras: Moordcijfer daalt met meer dan 25 procent
03 Jan, 04:12
foto
Een politieagent zet een clandestiene begraafplaats af die recent is ontdekt in de wijk Lolo in de buitenwijken van Tegucigalpa, Honduras. (Archieffoto: Reuters)


Het moordcijfer van Honduras is in 2017 met meer dan een kwart gedaald tot 42,8 moorden per 100.000 mensen. Het ministerie van Veiligheid schrijft de daling toe aan de strijd van de regering tegen drugshandelaren en bendes.

Het Midden-Amerikaanse land, dat sinds de betwiste presidentsverkiezingen van 26 november in een politieke crisis is verwikkeld, had een moordcijfer van 59,1 moorden op 100.000 mensen.

"We hebben een drastische daling van het aantal moorden in dit land geregistreerd door de gecoördineerde aanval tussen de nationale politie en de strijdkrachten op drugssmokkelaars en bendes", zei politie-onderzoekshoofd Romel Martinez tijdens een persconferentie.

Het moordcijfer van Honduras is de laatste jaren gestaag gedaald, nadat het in 2011 nog 85,5 moorden per 100.000 mensen noteerde. Desalniettemin blijft Honduras één van 's werelds meest dodelijke vredestaten.

In de afgelopen weken is het kleine koffie-exporterende land verstoord door protesten waarbij minstens 31 mensen zijn omgekomen. De oppositie zegt dat president Juan Orlando Hernandez, de verkiezingen heeft gestolen. Hernandez is een bondgenoot van de Verenigde Staten (VS) bij de aanpak van migratie en drugs.

Eind vorige maand steunde de VS de herverkiezing van Hernandez, ondanks wijdverspreide twijfels over het aantal stemmen, wat de oppositiekandidaat ertoe aanzette zijn aanspraak op het presidentschap te omschrijven als een "verloren zaak".