Bee: President moet in Assemblee beleid verdedigen
02 Jan 2018, 14:58
foto
Marinus Bee, waarnemend fractieleider van de ABOP.


Waarnemend fractieleider van de ABOP, Marinus Bee, vindt de nieuwjaarstoespraak van president Desi Bouterse in relatie tot de jaarrede en de begrotingsbehandeling inconsistent. De debatten over de begroting 2018 zijn verdaagd naar de tweede helft van januari. "Simpelweg omdat de regering nog niet in staat is het parlement te overtuigen van een gezonde financiële huishouding," zegt Bee om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

"Het zou de president sieren als hij de garantie kon geven dat ambtenaren en alle andere werkers die door de overheid worden betaald kunnen rekenen op hun salaris aan het eind van de maand. Hij moet ook aangeven hoe hij de eerdere beloftes die hij heeft gedaan gaat kunnen inlossen. Wat zijn de zwakheden in de regering en hoe gaat hij ze aanpakken," voert Bee aan. De samenleving heeft het gevoel dat het land nu niet meer wordt geleid door de president. Hij is zo weinig in beeld dat hij niet meer de naam draagt van volkspresident, meent de ABOP-topper. De zaken die de president heeft opgesomd, hebben allemaal een voorbereidingsfase. Bee vraagt zich af of de regering deze gaat kunnen afronden in het jaar 2018.

Het Assembleelid vindt dat de president het beleid in 's lands vergaderzaal moet komen verdedigen in plaats van het houden van monologen. Deze zijn niet in lijn met met wat in het parlement wordt behandeld. De beloften die de president gedaan heeft, zijn geen weerspiegeling van de ingediende begroting. "Bijna niemand gelooft in de haalbaarheid van beloften. In 2018 willen we transparantie in alles wat de regering gaat ondernemen want nu is er weinig geloof in het bestuur van het land. Hoe gaat de president de plannen die gepresenteerd zijn financieren? Wat gaat hij doen aan de vele onafgemaakte projecten?" wil de politicus weten.