Brazilië: Bijna 80 gedetineerden op de vlucht na rellen
02 Jan 2018, 13:13
foto
Een aantal ontsnapte gevangenen werd uren na hun ontsnapping, opnieuw in de kraag gevat. (Foto: EPA)


De politie in Brazilië zegt dat 77 gevangenen zijn ontsnapt tijdens een rel in een gevangenis in de centrale deelstaat Goias. Volgens de autoriteiten zijn negen gevangenen gedood en 14 anderen gewond geraakt toen een groep gewapende gevangenen een vleugel binnenviel die een rivaliserende bende controleerde. Eén van de slachtoffers is onthoofd.

De politie zegt dat ze de controle over de gevangenis heeft herwonnen en dat 29 van de 106 ontsnapte gevangenen opnieuw zijn gepakt. Er komen vaak rellen voor in Braziliaanse gevangenissen, die algemeen overvol zijn.

Brazilië heeft één van de grootste gevangenispopulaties ter wereld. De gevangenissen van het land worden grotendeels gecontroleerd door machtige criminele facties die toegang hebben tot drugs, mobiele telefoons en wapens. Een rapport van de gerechtelijke autoriteiten in 2016 beschreef de veiligheid in de landelijke gevangenis aan de rand van de hoofdstad, Goiania, als "slecht".

Volgens het rapport werd de gevangenis - onderdeel van een groter complex - gebouwd om 122 gevangenen onder te brengen, maar op een gegeven moment waren er 423 gevangenen in gehuisvest.

De rel begon in de namiddag van nieuwjaarsdag toen gewapende leden van een criminele bende een gevangenisvleugel binnenvielen waar een rivaliserende bende was gehuisvest. De opstandelingen staken matrassen in vuur en begonnen te schieten.

De oproerpolitie zei dat ze snel de rel had onderdrukt, maar niet voordat 106 gevangenen waren ontsnapt nadat ze een deel van de ommuring van de gevangenis hadden afgebroken. "Het was een botsing tussen gevangenen en het is nu allemaal onder controle," zei luitenant-kolonel Hrillner Braga Ananias.

Bezorgde familieleden hadden zich buiten het complex in Aparecida de Goiania verzameld. "Mijn broer is binnen en ik heb geen informatie over hem", vertelde Luana Cristina aan de krant O Popular. "Niemand vertelt ons iets, niemand vertelt ons wie dood is, wie leeft, wie werd neergeschoten," voegde ze eraan toe.

Jorimar Bastos, het hoofd van Aspego, de staatsvereniging van de gevangenisbewakers van Goias, vertelde de krant van Folha de Sao Paulo dat op Nieuwjaarsdag slechts vijf gevangenenbewakers dienst hadden. Ze hadden de leiding over ongeveer 900 gevangenen in het hele complex, zei hij.