President geeft woningbouw gedurfde prikkel
01 Jan, 00:03
foto
President Desi Bouterse tijdens de opname van de nieuwjaarstoespraak. Hij heeft zijn voornemens voor dit nieuwe jaar kenbaar gemaakt. (Beeld: NII)


De woningbouw krijgt in dit nieuwe jaar, 2018, een geheel andere aanpak van de regering. Aangezien de gebruikelijke overheidswoningbouw niet snel genoeg gaat, biedt de overheid in 2018 burgers die hun eigen huis willen bouwen en over een eigen terrein beschikken, een bouwlening van maximaal SRD 50.000 aan tegen een rente van 1% per jaar met een looptijd van 15 jaar.

De totale bouwprijs van een woning mag maximaal SRD 125.000 zijn. In zijn Nieuwjaarstoespraak zegt president Desi Bouterse dat de regering nadere informatie over deze aanpak zal verstrekken. Het beleid zal erop gericht zijn om minimaal 1.000 burgers die dringend een woning nodig hebben en die willen bouwen, te selecteren voor deze “nieuwe en krachtige stimulans tot versnelde woningbouw.” Een snellere woningbouw is noodzakelijk om de grote en langdurige huisvestingsproblematiek, “die veelal gepaard gaat met veel sociaal leed,” terug te dringen.

De regering wil daarom al in het begin van het nieuwe jaar bouwinitiatieven vanuit de bevolking een gedurfde en extra financiële prikkel geven. De aantrekking van de bouwsector zal hierdoor een multiplier effect hebben op de hele economie, zegt president Bouterse. Toeleveringsbedrijven van alle benodigdheden voor de woningbouw zullen immer een opleving krijgen, terwijl ook de werkgelegenheid een graantje zal meepikken.