Traditioneel kruidenbad op oudjaar voor reiniging
31 Dec 2017, 17:05
foto
Een wasi voor een frisse start van het nieuwe jaar op het Onafhankelijkheidsplein. (Foto's: Edward Troon)


Midden op het Onafhankelijkheidsplein staat een witte tent en daarnaast een kappa gevuld met ‘switi watra’ voor de ‘owru yari wasi’. Onder de tent dansen enkele vrouwen op de tonen van de kawina band. Bij de kappa staan tientallen mensen in de rij voor het traditionele kruidenbad. Rita Ravenberg-Scheek schept met haar kalebas het geurige water uit de kappa en schenkt over hoofden, handen en lichamen van de ‘baders’. “Het is onze cultuur toch en daarom vind ik het leuk om hier te staan en te doen”, zegt zij aan Starnieuws.

Raverberg-Scheek zet sinds 2016 de oudejaarstraditie van duman Elly Purperhart voort. Zij legt uit dat het bad geen verplichting is. “Wie wilt die komt, sommigen nemen een heel bad of alleen het hoofd, anderen komen met emmers, flessen en ze nemen het mee naar huis”. De rij wordt langer en dan blijkt ook toptalent Xavi Simons van Jong Barcelona bij de tent te staan. Ook hij is geïnteresseerd in het rituele gebeuren, maar Ravenberg-Scheek kleedt hem een pangi aan.

“De ‘wasi’ is veel meer dan gewoon het water gooien. Jij die switi watra komt halen, moet ook van binnen rein zijn en je moet niemand op het hart hebben. Het is ook waarin je gelooft, want als je niet gelooft, gebeurt er ook niets. Ik zeg de mensen dat ze zelf moeten praten, wat in je opkomt dat zeg je. Vanzelf ga je de Here daarboven om kracht vragen. Er waren mensen die het niet meer zagen zitten. Nadat ze het bad hadden genomen, zagen ze veranderingen in hun leven. Dan bellen ze ma Elly op of ze gaan haar persoonlijk bedanken.”

Edward Troon