Hof komt met twee persrechters in 2018
29 Dec 2017, 00:00
foto
Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks. (Foto: Ranu Abhelakh)


Twee personen binnen de rechtelijke organisaties worden klaargestoomd om te fungeren als persrechters in 2018. Zij hebben al intern een opleiding gevolgd, bevestigt waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks tegenover Starnieuws.

Hij heeft begin december ook een lijst van juristen aan de regering doorgespeeld. Het zijn tien personen die door het hof goed zijn bevonden om direct als rechter te fungeren. Rasoelbaks hoopt en spreekt de verwachting uit dat de regering alle kandidaten goedkeurt en benoemt. Hierna kan het hof hen installeren als rechter. Over zijn eigen benoeming als hofpresident, zegt hij “dat zaken nu goed zijn zoals ze zijn”.

De tien nieuwe praktijkrechters moeten helpen om de werkdruk te verlichten en snelheden van processen en beslissingen te bewerkstelligen. Het gaat om personen met voldoende relevante kennis, maatschappelijke en praktijkervaring.
De persrechters op de nieuwe voorlichtingsafdeling moeten zorgen voor transparantie in “aandachttrekkende en maatschappelijk relevante rechtsprocessen”. Dit naar beide partijen toe: de rechtzoekende en de samenleving die mee volgt.

Op 2 januari start de eerste opleiding voor schrijfjuristen. Zij zullen medio 2019 ondersteuning geven aan de rechters door analytisch lees- en uitzoekwerk en assisteren in het formuleren van het oordeel op schrift.

Het hof is voornemens om in 2018 ook griffiers en ander ondersteunend personeel in dienst te nemen. Het mikt erop om medio 2018 ook de Rechters in opleiding (Rio-opleiding) civiel te starten. Deze tweejarige opleiding wordt betaald uit EU middelen. Hierna wil het hof beginnen met een vijfjarige Rechterlijk ambtenaar in opleiding (Raio-opleiding). Momenteel houden veertien van de negentien rechters zittingen in de civiele sector, tien zijn belast met de strafsector en negen werken als rechter-commissaris. Er is behoefte aan minstens 33 rechters.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April