40.000 hectare in Nickerie voor suikerrietteelt en -verwerking
23 Dec 2017, 04:36
foto
De vertegenwoordiger van SinoSu en de minister van LVV tonen de ondertekening van de intentieverklaring. (Foto: NII)


Het ligt in de bedoeling om suikerriet te telen en te verwerken in Nickerie. Hiertoe hebben het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en SinoSu Development Group NV een 'memorandum of understanding' getekend voor de opzet van een suikerriet aanplant. Voor dit suikerriet project is aan SinoSu N.V. een terrein van 40.000 hectare in het district Nickerie toegewezen.

Voor de uitvoering van dit project gaat SinoSu N.V. andere partners in China aantrekken. Na de oogst van de suikerriet zullen de partners deze verwerken tot onder andere ethanol en suiker. LVV en Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer hebben onderzoek gedaan naar een ideaal perceelland voor de suikerrietaanplant, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

In de intentieverklaring die woensdag is getekend, is eveneens het opzetten van een krachtcentrale opgenomen. De overeenkomst heeft een geldigheidsduur van twee jaar en naar verwachting zal het project in 2019 starten. Voor de aanvang van dit project zal er een haalbaarheidsstudie gedaan worden waaraan veldonderzoeken zijn verbonden. Met de resultaten van de onderzoeken wordt een project ontwerp geschreven.

Ethanol is het alcohol dat in alcoholische dranken zit. Het ontstaat bij de natuurlijke gisting van suiker in bepaalde gewassen zoals druif, granen, koolzaad en suikerriet. Tegenwoordig wordt ethanol op grote schaal industrieel gesynthetiseerd, onder andere in de petrochemische industrie. Ethanol wordt gezien als een bruikbaar alternatief voor benzine, de biologische brandstof. Een auto stoot minder koolstofdioxide (CO2) uit wanneer deze op bio ethanol rijdt dan wanneer de auto op benzine rijdt. Suriname zal met ondersteuning van China over ruim een aantal jaren ethanol produceren, meldt het NII.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April