Bondsvoorzitter Gentle: Problemen BBS dringend oplossen
23 Dec 2017, 08:22
foto
Sergio Gentle, voorzitter van het interim-bestuur bij de BBS zal de tweede week van januari reeds een wensenpakket presenteren. (Foto's: René Gompers)


De Beveiligings- en Bijstandsdienst (BBS) mag betere werkvoorzieningen tegemoet zien. Dit heeft Sergio Gentle, voorzitter van het interim bestuur van de bond, vrijdag aangekondigd. Op zijn mededeling dat “in de eerste helft van 2018 over het salaris onderhandeld wordt,” is met een daverend applaus en luid gejuich gereageerd. “Formeel krijgt de minister van Justitie en Politie in de tweede week van januari het wensenpakket van de bond BBS gepresenteerd,” kondigt hij aan.

Gentle is bij de bevordering van 120 beveiligingsambtenaren naar een hogere rang, scherp geweest over de problemen waarmee de dienst te maken heeft. “De BBS heeft de afgelopen jaren te maken gehad met incompetent management, mensen die menen wetteksten een eigen interpretatie te geven, en vooral hebben bewezen niet toekomstgericht te zijn. Ze zijn niet in staat geweest om de in-, door- en uitstroom van het personeel te plannen.” Maar de hand moet ook in eigen boezem gestoken worden, geeft Gentle aan. “Ik ben hier als interim voorzitter maar u weet allen dat uw vakorganisatie een lakse houding heeft getoond. Eigen belang, het belang van enkele loyalisten werd als prioriteit gesteld. Je kunt stellen dat de vakorganisatie zat te heulen met de werkgever. Die tijd is voorbij!”

“Sommigen gaan met pensioen zonder dat de problemen waarmee ze te kampen hadden zijn opgelost zoals gemiste bevorderingen, gratificaties, distinctieven, in elk geval trouwe dienst. Die zaken zijn u onthouden en uw vakorganisatie was stil,” haalt Gentle aan. “Bevorderingen die onrechtmatig zijn achtergehouden, onrechtmatige tuchtstraffen en overschrijding van wettelijk vastgestelde termijnen zullen tot het verleden gaan behoren.”

Er zal ook gewerkt worden aan de uniformen en het schoeisel van de manschappen. “U bent allen mooi gekleed hier. De werkgever zorgt alleen voor kleding op hoogtijdagen om de samenleving te laten zien hoe goed georganiseerd de organisatie is.” De huidige ‘koninklijke’ laarzen zijn in Nederland afgekeurd omdat ze voor problemen zorgen bij de hiel en de rug deelt Gentle mee. “Destijds is in samenspraak met de vakbond bepaald dat kledingtoelagen bestemd voor medewerkers op de rekening van de werkgever wordt achtergehouden ten behoeve van uw uniform. Nu medewerkers zeven jaar lang geen uniform noch schoeisel hebben gehad mag gerust de vraag gesteld worden pe a moni de?”

De boodschap van Gentle is met groot enthousiasme ontvangen. Hij leek de spijkers op de kop te hebben geslagen. Hij geeft de leden mee dat bidden alleen niet genoeg is. Er zal hard gewerkt moeten worden om de doelen te bereiken. Minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie onderschrijft de ‘bid en hard werken’ benadering van Gentle. Hij heeft de te bevorderen ambtenaren geprobeerd tot rust te brengen. Welzijn heeft ze gevraagd op te staan om een minuut te mediteren. “Bidt voor uzelf, overzie de situatie, bidt voor uzelf, voor uw volgende stap. Voel de rust, u moet rustig worden.”

René Gompers
Advertenties