Auditeur-militair eist 20 jaar cel tegen Kempes en Lewis
19 Dec 2017, 11:20
foto
De stand van zaken na strafeis van de auditeur-militair in het 8 december strafproces.


Tegen de verdachten Kenneth Kempes en Luciën Lewis heeft auditeur-militair Roy Elgin elk 20 jaar celstraf geëist. De openbare aanklager stelt dat er wettig en overtuigend bewijs is dat de verdachten medeplegers zijn van de moorden op vijftien weerloze slachtoffers. Zij waren geen lid van de groep van 16, maar hebben aandeel gehad in de moorden. De auditeur-militair stelde dat hoewel er geen weerwoord was van deze verdachten er genoeg feiten en getuigenverklaringen zijn die hun aandeel hard maken. Tegen negen verdachten heeft Elgin 20 jaar gevangenis straf geëist.

Kempes en Lewis zijn vanaf het begin van het proces tien jaar geleden niet verschenen voor de Krijgsraad. Hun dagvaarding waren onder andere in het gerechtsgebouw te Boxel opgeplakt.

Kempes en Lewis waren lijfwachten van de toenmalige bevelhebber Desi Bouterse. Er zijn veel bezwarende verklaringen tegen hen. Zij zouden deel uitgemaakt hebben van het vuurpeleton. Deze twee verdachten hebben geen advocaat en hebben zich niet verdedigd. Hun zaak wordt bij verstek behandeld. Een verdachte is niet verplicht om aanwezig te zijn bij de zittingen of mee te werken aan zijn veroordeling.

In alle zaken die voorgaan bij de Krijgsraad heeft de auditeur-militair zijn strafvoorstel gedaan. John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp die minister waren op 8 december 1982 moeten berecht worden door de kantonrechter. Deze zaken zijn nog niet in behandeling genomen. Op 28 januari zullen de advocaten van de verdachten hun antwoord geven op het requisitoir van de openbare aanklager.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April