Minister Algoe: Arealen worden voorzien van water
16 Dec 2017, 08:21
foto


Als alles goed zit, moet de kapotte pomp van de sluis te Wageningen vandaag weer in orde zijn. Doordat een van de pompen van het gemaal niet werkte, was er onvoldoende irrigatiewater voor de rijstarealen die voorzien moeten worden. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt aan Starnieuws dat het pompgemaal van Wakay operationeel is en dat er alles aan gedaan is op de kapotte pomp van de sluis te Wageningen te herstellen. Er resten officieel nog twee weken voor de inzaai van het nieuwe rijstseizoen.

De bewindsman vertelt dat de pompen door ouderdom regelmatig uitvallen. Alle voorbereidingen zijn getroffen om de pompen volgend jaar te vernieuwen, zegt hij. Wat ook speelt is dat er nu tussen de 2.000 en 3.000 hectare meer wordt ingezaaid, waardoor er ook minder water beschikbaar is. Hij overweegt om de inzaaiperiode met twee weken te verlengen.

Algoe merkt op dat er tot donderdag 62.500 metrieke ton rijst is geëxporteerd. Hij verwacht dat dit jaar wordt afgesloten met een export van 70.000 ton. Dat betekent dat er nog zo’n 45.000 ton van dit seizoen in de schuren blijft staan voor de export in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. De bewindsman zegt dat er vooruitzichten zijn op een betere prijs in het eerste kwartaal, dus spelen de rijstexporteurs daarop in. Vorig jaar werd afgesloten met een record export van 103.000 ton.

Bhagwatpersad Ramadhin, voorzitter van de Verenging van Verwerkers en Rijstexporteurs, merkt op dat er in het haast afgelopen jaar minder problemen waren in de rijstsector. “De internationale marktprijs was goed, waardoor ook de boeren een betere prijs hebben gekregen.” Hij merkt op dat er bij de export altijd een overlapping plaatsvindt. Zo is bij de record export vorig jaar ook de voorraad van de najaarsoogst 2015 meegenomen. Hetzelfde zal nu gebeuren met de voorraad van bijna 45.000 ton van het afgelopen seizoen.

Minister Algoe onderkent dat er een probleem is met de productie van voldoende kwalitatief zaaizaad. “We hebben een tekort, omdat we de benodigde arealen niet hebben om deze te produceren.” De Prins Bernardpolder die speciaal voor dit doel was opgezet, is sinds 2004 verhuurd aan derden. Het ministerie is al jaren verwikkeld in een rechtszaak om de Prins Bernardpolder weer in zijn boezem te krijgen. “Prins Bernardpolder is uitermate geschikt voor de productie van kwalitatief zaaizaad, maar we hebben er op dit moment geen greep op.” Per seizoen wordt er ongeveer 38.000 hectare ingezaaid, waarvoor meer dan 4.500 ton zaaizaad nodig is. Het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum (Adron) is op dit moment slechts in staat zo’n 100 ton zaaizaad te produceren. Om volledig te kunnen voorzien in de behoefte aan zaaizaad is 600 hectare nodig.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April