SMA en SIV weten niets over demonstratie bij VS-ambassade
16 Dec 2017, 00:00
foto
De Verenigde Staten van Amerika waarschuwt voor een demonstratie die gepland is zondag bij het ambassadegebouw in Paramaribo.


De Surinaamse Moeslim Associatie (SMA) weet niets af van enige demonstratie of betoging zondag, zegt voorzitter Michel Soebhan aan Starnieuws. Hij reageert hiermee op de waarschuwing van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over een demonstratie op zondag voor zijn ambassadegebouw in Paramaribo-noord. Soebhan: “Wij staan er ook niet achter. Wij weten niet welke individuen en/of organisaties dit doen.”

Het Amerikaanse ministerie waarschuwt Amerikaanse burgers om de omgeving van het ambassadegebouw te vermijden gedurende de demonstratie. Er wordt een demonstratie verwacht op zondag, maar de Amerikanen weten zelf niet hoe laat die begint en hoelang die duurt. “De groep zal demonstreren met als doel om te protesteren tegen de erkenning door de VS van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël”, luidt de waarschuwing.

Soebhan doet een beroep op de Surinaamse samenleving om geen ondoordachte acties van enkelingen (mogelijk onder de noemer van Islam) te ondersteunen, “waardoor de vredige en tolerante saamhorigheid van ons volk geschaad wordt”. Tegelijk benadrukt hij: “Wij protesteren wel hevig en keuren het besluit van president Trump (lees: de Verenigde Staten van Amerika) sterk af om het vredesproces telkens weer op allerlei listige en provocerende manieren te boycotten.”

Ook Robbert Bipat, voorzitter van de Surinaamse Islamitische Vereniging zegt niet bekend te zijn met een demonstratie op zondag. “De VSA is een soevereine staat en staat vrij om zijn eigen buitenlands beleid te bepalen zonder inmenging van andere landen. Of dat nu wel opportuun is, is een heel andere vraag die door de toekomst zal worden beantwoord”, reageert Bipat.

De Amerikanen geven in hun bericht aan dat zelfs demonstraties die vreedzaam bedoeld zijn, kunnen leiden tot confrontaties en escaleren tot geweld. Burgers wordt gevraagd om alert te zijn vóór en na de demonstratie.
Behalve de waarschuwing voor Suriname en de verwachte demonstratie, lopen er tientallen meldingen voor acties in andere delen van de wereld. In sommige landen worden dag, tijdstip, aantal verwachtte demonstranten en route van een protestloop opgegeven.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April