SIV: Sobere herdenking geboortedag Profeet
16 Dec 2017, 10:10
foto


De Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) houdt zaterdagavond de jaarlijkse herdenking van de geboortedag van de Heilige Profeet Mohammed in de hoofdmoskee. In tegenstelling tot andere gemeentes en de herdenkingen in het buitenland, houdt de SIV geen feestelijke bijeenkomst. “Wij hebben een sobere praktische herdenking, maar we respecteren ook wat de anderen doen,” zegt SIV-voorzitter Robbert Bipat aan Starnieuws. “Ook mede vanwege de economische crisis is een sobere viering op zijn plaats.”

De herdenking wordt niet gedaan naar analogie van het christendom met het kerstfeest, licht Bipat toe. “De reden hiervoor is dat ervoor wordt gewaakt dat het accent van aanbidding van Allah niet verschuift naar het verheerlijken van de Profeet. Immers de Heilige Quran begint met Alhamdullillah, wat betekent: Alle lof komt Allah toe. Daarnaast heeft de Profeet Muhammad (vrede zij met hem) steevast geweigerd zijn verjaardag te vieren.”

Centraal tijdens de SIV-bijeenkomst is dan ook dat de mensen zoveel mogelijk worden aangespoord om het echte voorbeeld van de Profeet na te volgen. Het programma start om half acht met het avondgebed en enkele lezingen in het Urdu en Nederlands. Hierin staan het leven en karakter van de Profeet centraal. Hierna volgt er een huldiging van de SIV-Imam en een informeel samenzijn.

De Profeet werd geboren rond ± 570 en zou op 1 december 2017 – volgens de westerse kalender 1491 jaar zijn geworden. “Het is gangbaar dat de geboortedag op een andere dag in dezelfde maand vanwege organisatorische zaken kan worden herdacht”, geeft Bipat aan. Hoewel de herdenking voor SIV-leden is, heet de gemeente belangstellen ook welkom. De geboortedag wordt elk jaar afwisselend bij een andere SIV-afdeling herdacht.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April