Hoefdraad: Niet SRD 350 maar SRD 400 miljoen extra geld
15 Dec, 00:56
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën donderdag tijdens zijn spreekbeurt in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft donderdag aangegeven dat er niet SRD 350 maar SRD 400 miljoen aan extra inkomsten zal zijn het komende jaar. Hiervan is SRD 186 miljoen afkomstig uit aanpassen van grondhuurprijzen door Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. SRD 100 miljoen zal verkregen worden uit de verkoop van onroerend goed. De verkoop van aandelen zal SRD 114 miljoen opleveren. Dit is volgens Hoefdraad een conservatieve schatting.

In de Raad van Ministers is een verdeling gemaakt van de SRD 400 miljoen. Rond SRD 250 miljoen gaat naar ministeries. Er is een post opgenomen van SRD 150 miljoen. Hieruit zullen alle ministeries kunnen putten voor urgente gevallen. De regering heeft een concept nota van wijziging ingediend. Vrijdag zal een definitieve wijziging komen, waardoor de Assembleeleden in de tweede ronde, die om 9.00 uur begint, hierop kunnen ingaan.

Op vragen van Assembleeleden heeft Hoefdraad aangegeven dat aandelen van bedrijven uit de financiële en horecasector zullen worden afgestoten. Het gaat om aandelen van de overheid bij de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank, Self Reliance en Torarica. De president heeft intussen een commissie benoemd die het afstoten van de aandelen verder in kaart zal brengen.
De overheid heeft verschillende panden in de binnenstad die afgestoten zullen worden. Hierop kunnen de financiële en horecasector inspelen. De gebouwen verpauperen omdat de overheid er niet veel mee kan. Verkoop van panden zal minstens SRD 100 miljoen opbrengen.

Over het rechtstreeks innen van royalty's bij bedrijven, merkte Hoefdraad op dat daar niets mis mee is. Ook het lenen van geld bij banken is een normale zaak. De regering is nog steeds onder het leningenplafond dat wettelijk is toegestaan. Er is geld nodig voor diverse sectoren. "We vragen banken vaak genoeg welk kapitaal ze hebben. Afgelopen zondag heb ik twee banken gesproken. Je praat over geld en je vraagt wat de mogelijkheden zijn om zaken te financieren. We willen zwaar investeren in onze luchthaven. We kijken hoe de banken kunnen financieren. Het is dan totaal geen vreemde zaak wanneer je zegt: luister, ik heb geld nodig om te financieren, ik ga je een gedeelte van mijn royalty's als betaling geven. Hetzelfde zou zijn geweest als het naar de Centrale Bank gaat. Alles wordt correct geregistreerd. Er is niets aan de hand," merkte Hoefdraad op.