Minister Pengel: Dekking basiszorg niet gewijzigd
15 Dec, 05:38
foto
Minister Patrick Pengel donderdag in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft donderdag in De Nationale Assemblee ontkend dat de dekking van de basiszorg is verminderd. Dezelfde dekking is nog steeds gegarandeerd. De regering bekijkt mogelijkheden om de financiering op een andere manier in orde te krijgen. De premie is niet voldoende om de kosten te dekken. Er zal een fonds moeten komen om dure zorg, zoals kankertherapie of nierdialyse te kunnen garanderen.

Nu is het zo dat mensen steeds moeten bijbetalen omdat het aantal behandelingen vaak niet toereikend is. Patiënten of hun familieleden moeten nu geld gaan zoeken om de behandelingen voort te laten gaan. De mensen worden in de kosten gejaagd. De zorg moet duurzaam zijn, legde de bewindsman uit.

Pengel ontkende eveneens dat de regering de Nationale Geneesmiddelen Klapper aanpast en dat dure medicijnen eruit worden verwijderd. De minister legde uit dat er een nationale geneesmiddelencommissie is, die in overleg met de sector bepaalt of er wijzigingen komen in de klapper. Zo wordt nagegaan of de medicijnen waar patent op is, in een ander land kunnen worden betrokken. Hierdoor zijn de medicamenten goedkoper. De regering heeft volgens de minister geen invloed op de Klapper.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat er allerlei onjuistheden worden verspreid via social media. Zij is blij dat deze zaken ontzenuwd zijn door de minister. De dekking is hetzelfde gebleven, zonder dat mensen meer moeten betalen. Op langere termijn komt er een nieuwe financieringsregeling. Alle aandoeningen worden gewoon behandeld.

Assembleeleden brachten naar voren dat diverse medicijnen die voorkomen in de Klapper niet voorradig zijn, waardoor de mensen toch moeten bijbetalen. Ook werd aangegeven dat mensen bijkans SRD 2000 moeten betalen voor de basiszorgverzekering omdat enkele verzekermaatschappijen eisen dat de premie voor een jaar gelijk betaald moet worden. De minister zei dat hierover klachten ingediend moeten worden bij de Zorgraad die moet optreden volgens de wet.