11e WTO-top besluit met visserijsubsidies
15 Dec 2017, 04:23
foto


De leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hebben de 11e ministersconferentie afgesloten met een toezegging om een akkoord over visserijsubsidies veilig te stellen. Ze hebben zich ook verplicht om de rapportage over de bestaande visserij subsidieprogramma’s te verbeteren. De vierdaagse ministersconferentie is woensdag 13 december afgesloten in Buenos Aires, Argentinië.

Daarnaast hebben de leden een aantal andere ministeriële besluiten genomen. Zo zullen ze nog eens twee jaar geen douanerechten op elektronische transmissies opleggen en hebben ze beloofd de onderhandelingen op alle gebieden voort te zetten.

Over de visserijsubsidies zijn de leden overeengekomen dat ze constructief deel zullen nemen aan de onderhandelingen over visserijsubsidies met het oog op de goedkeuring van een akkoord bij de volgende ministersconferentie in 2019. Het akkoord moet voorzien in allesomvattende en doeltreffende disciplines die bepaalde vormen van visserijsubsidies verbieden die bijdragen aan overcapaciteit en overbevissing, en moet subsidies afschaffen die bijdragen aan illegale, niet-aangegeven en niet-gereguleerde (IUU) visserij.

De instelling van visserijsubsidies kreeg een nieuwe impuls nadat wereldleiders in september 2015 de VN Sustainable Development Goals (SDG's) hadden goedgekeurd. De SDG-doelstelling 14.6 stelt een deadline van 2020 vast voor het afschaffen van IUU-subsidies en voor het verbieden van bepaalde vormen van visserijsubsidies die bijdragen aan overcapaciteit en overbevissing, met een speciale en gedifferentieerde behandeling voor ontwikkelingslanden en de minst ontwikkelde landen.

Er was echter geen overeenstemming mogelijk over een aantal van de inhoudelijke kwesties die op de conferentie ter discussie stonden. Een belangrijk gebied waar geen overeenstemming over is bereikt, is de openbare opslag voor voedselzekerheidsdoeleinden. Veel leden betreuren het dat dit niet mogelijk was ondanks het mandaat om de onderhandelingen op deze top af te ronden. Andere kwesties in het kader van de landbouwonderhandelingen zijn ook niet afgesloten.

De ministers hebben hun teleurstelling geuit over het gebrek aan vooruitgang en spraken hun engagement uit om verder te gaan met de onderhandelingen over alle resterende relevante kwesties, onder meer om de werkzaamheden met betrekking tot de drie pijlers van de landbouw (binnenlandse steun, markttoegang en exportconcurrentie) voort te zetten, alsook over niet-agrarische markttoegang, diensten, ontwikkeling, regels, handel en milieu.

De ministersconferentie die van 10-13 december is gehouden, bracht bijna 4.000 functionarissen waaronder ministers, andere hoge handelsfunctionarissen en andere afgevaardigden van de 164 leden en waarnemers van de WTO samen, evenals vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven en de mondiale media.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April