Mediaoorlog tussen VHP en NDP over Sanatan Dharm
14 Dec 2017, 08:59
foto


Als journalist wier bloed is bezaaid met journalistiek, moest ik keihard zitten lachen om de mediaoorlog die nu gevoerd wordt tussen de VHP en de NDP als het aankomt op de Sanatan Dharm Maha Saba. Ik moet begrijpen dat er paniekvoetbal wordt gespeeld binnen de VHP, omdat de NDP via de huidige vicepresident van Suriname, Ashwin Adhin, tracht het voorzitterschap over te nemen om zichzelf te verzekeren van genoeg zetels voor de verkiezingen van 2020. Dit omdat gedacht wordt dat de meeste hindoes automatisch kiezen voor de leider die een religieuze organisatie voordraagt of draagt. Met andere woorden, indien Adhin voorzitter wordt van de Sanatan Dharm Maha Saba, zal hij automatisch ook de groep van de Sanatan Dharm achter zich krijgen. Dat wordt tenminste gedacht! Adhin wordt gezien als een potentiële opvolger gezien zijn achtergrond in de culturele wereld. Ik zal het maar niet hebben over zijn mislukte politieke carrière. De media hebben genoeg gearchiveerd!

Hoewel ik van huis uit een hindoe ben en nota bene de dochter en kleindochter ben van een pandit uit de Sanatan Dharm, heb ik steeds geloof gehad in het verhaal van de Barmhartige Samaritaan uit het christendom. Dat heb ik te danken aan mijn opvoeding op de lagere school, Sint Theodorus te Waldeck in Nickerie. Nee, ik ben niet in de war of ik hindoe ben of christen voel, noch minder of ik Hindoestaan ben of niet! ik ben geboren en getogen hindoe, maar handel uit menselijkheid en filosofie, dat bekend is in elk geloof. Ik kan net zo goed in de moskee zitten bidden met mijn moslim vrienden, als in de kerk met mijn christelijke vrienden. Natuurlijk toon ik mijn gezicht ook in de mandir als hindoe. Maar ik blijf geloven in mensheid. God is overal, waarom niet bij de christenen, waarom niet bij de moslims, waarom niet bij de hindoes? Een gedachte van mij die de massa versteld doet staan.

Waar het erop neerkomt is dat de NDP goed gezien heeft waar de zwakte is van de VHP. Intellectueel kan de NDP de VHP niet verslaan, gezien de VHP groep goed is vertegenwoordigd door kader. Helaas kan met de VHP de vloer aangeveegd worden als het aankomt op de cultuur die met opzet in stand wordt gehouden om zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Zo is het cultuur bij de VHP dat tijdens de verkiezingen er steeds rekening wordt gehouden met de culturele, religieuze, financiële en huwelijkse status van een kandidaat. De verkiezingen van 2015 zijn nog vers in het geheugen! De lijst van Paramaribo moest een balans hebben van belijders van de Sanatan Dharm en de Arya’s, om maar niet te spreken over de moslim vertegenwoordigers als de christelijke! Ik zal het maar niet hebben over de vrouwelijke vertegenwoordigers op de lijst en de orthodoxe gedachte dat een getrouwde vrouw veel meer kans maakt om kandidaat gesteld te worden dan een gescheiden vrouw. Dat laat ik al genderliefhebber voor een ander keer! Waar het om gaat is dat er niet is gekeken naar potentiële kandidaten die slechts op basis van kennis, kunde en karakter wordt voorgedragen!

Terwijl het land naar de afgrond dendert, doen onze Surinaamse politici alle moeite om het etnische en religieuze in stand te blijven houden, omdat zij nog steeds denken dat het volk zich zal laten meeslepen door deze emoties. Ik moet de Surinaamse politici even bijschroeven dat terwijl zij jaar in jaar uit met etnische en religieuze sentimenten het volk zand in de ogen heeft weten te strooien, de kinderen van proletariërs elke ochtend opstonden om met gammele bussen naar school te gaan, zodat zij inzichten konden vergaren op elk niveau, zo ook op politiek niveau! In de gammele bussen reden kinderen van zowel de Hindostaanse als de creoolse als de Javaanse proletariërs. En dat alles in eenheid! Deze zelfde kinderen zijn vandaag groot geworden en functioneren als toppers in de maatschappij. Deze kinderen die nu volwassenen zijn geworden hebben er schoon genoeg van dat zij steeds onderverdeeld worden in Hindostanen, Javanen, creolen en ga zo door. Deze kinderen hebben er schoon genoeg van dat zij steeds worden onderverdeeld in moslims, hindoes en christenen. Deze kinderen geloven dat religie een privéaangelegenheid is dat binnenshuis wordt beleden. Politiek is apart, religie apart!

Ik wil zowel de VHP als de NDP en welke andere partijen ook, oproepen om te stoppen de verschillende stromingen binnen het Hindoeïsme te gebruiken als instrument om stemmen te vergaren. Na 42 jaren onafhankelijkheid hebben we allemaal al door dat niet een hindoe, moslim of christen de belangen van het volk zal behartigen. De belangen van het volk zal alleen worden behartigd door een leider met kennis kunde en karakter en het maakt niet meer uit of de leider een creool is, een hindoe of een Javaan! Nu al zit ik als liefhebber van de politiek reikhalzend uit de kijken naar de verrichtingen van politici om in 2020 aan de macht te komen. Heimelijk hoop ik op een doorbraak! Heimelijk!

Seshma Bissesar
Journalist
Advertenties