Ruïnes Gebouw 1790 geschikt voor opzet Afrika Museum
14 Dec 2017, 05:37
foto
De ruïne van Gebouw 1790 bij het Fort Zeelandia complex. De stichting ASEM wil hier een Afrika Museum opzetten. (Foto's: René Gompers)


Als de regering meewerkt zal het Afrikamuseum bij fort Zeelandia, in de ruïnes van Gebouw 1790 worden opgezet. Het museum is bedoeld om de samenleving bewust te maken over Afrika toen en nu, over de cultuur en geschiedenis van de tot slaaf gemaakte nazaten en Inheemsen in Suriname. Vóór eind december zal stichting Afrikaans Surinaams Erfgoed Museum (ASEM) een brief sturen naar de president met het verzoek om het museum in de ruïnes van het historische gebouw op te zetten, deelt Armand Zunder, voorzitter van de stichting mee.

Woensdag is in het Claudetta Toney multifunctioneel centrum te Poelepantje, het plan voor de opzet van het Afrika Museum gepresenteerd. Zunder en Arthur Panday werken sinds 2013 aan een plan om ook een Afrika Museum in Suriname op te zetten. Panday die deskundige is van Afrikaanse kunst, is 30 jaar werkzaam geweest bij het Afrika Museum in Berg en Dal, Nederland. Ondertussen is er een businessplan uitgewerkt. Het opzetten van het museum zal 4,5 miljoen euro kosten. Het geld zal op verschillende manieren worden binnengehaald, het leeuwendeel uit het buitenland waaronder instanties die zich hebben gespecialiseerd in het opzetten van Afrika Musea.

In de regio staan er al Afrika Musea. Het Surinaamse Afrika Museum zal wat meer te bieden hebben, geeft Zunder aan. In het museum komen ook artefacten te staan van Inheemsen. De tot slaaf gemaakte Afrikanen, die zich vrij hadden kunnen maken en de Inheemsen hadden een hechte band opgebouwd. Die geschiedenis moet ook verteld worden. Uit onderzoek blijkt dat beide groepen grote leiders hebben gekend in de strijd voor vrijheid. Een deel van de tot slaaf gemaakten is op de plantages gebleven, ook na de slavernij. Dit maakt de geschiedenis nog interessanter.

Het Afrika Museum moet de samenleving bijbrengen dat Afrika meer is dan wat de westerse wereld traditioneel voorschotelt, zegt Zunder. Het is meer dan hoogtijd dat het museum er staat. “Afrikanen hebben piramiden gebouwd, ze hebben sterrenkunde beoefend, ze hebben geweldige zaken bereikt met biologie, natuurkunde en dermatologie. Maar in de schoolboeken staat er niets over. Dat moet allemaal gewijzigd worden,” illustreert hij. “In 2015 is het internationale decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst afgekondigd. Als onderdeel daarvan willen wij eindelijk een Afrika Museum in Suriname hebben. Wij zullen ons denken ook moeten aanpassen vanwege de toekomst. In de geopolitiek wordt Afrika gezien als het continent van de toekomst. De meeste mineralen zitten daar in grote hoeveelheden en hun kennisindustrie neemt gestaag toe. Er valt veel te leren van Afrika.”

Zunder deelt mee dat er verschillende locaties zijn aangemerkt waar het museum zou kunnen staan. De keuze ligt momenteel op de ruïnes van Gebouw 1790. Dit gebouw heeft door de eeuwen heen gediend als opslagruimte voor militairen, kazerne en ministeries vóór het is afgebrand. Volgens plan zal het museum op deze plek een zeer aantrekkelijke toeristische trekpleister zijn zoals dat al gebeurt met de Afrika Musea in de regio. De steun van de overheid is hard nodig, benadrukt Zunder. Voor een eigen locatie, het leggen van buitenlandse contacten in het bijzonder met Afrikaanse landen, licht hij toe. Michiel Ravenberg, directeur van Buitenlandse Zaken, zegt de steun toe. Er is immers al een afdeling Afrika opgezet bij Buza, deelt hij mee. In juli 2018 wil de organisatie met de herdenking van 145 stopzetting van de slavernij in 1873, een tentoonstelling van Afrikaanse kunst met de naam ’Een tipje van de Sluier’ organiseren.

René Gompers
Advertenties