Soemeer: Ruim 90% achter opzeggen vertrouwen minister
13 Dec 2017, 00:00
foto
Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. (Foto: Raoul Lith)


Meer dan 90% van de directeuren van de ruim 30 VOS-scholen staat achter de brief aan president Desi Bouterse, waarin het vertrouwen in minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is opgezegd. In zijn brief heeft de minister geen rectificatie gepleegd van de onwaarheden die in De Nationale Assemblee en op een persconferentie zijn geuit, zegt Balram Soemeer, voorzitter van het VOS-Directeuren Beraad om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Ook de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben dinsdag in een brief aan de president het vertrouwen in de bewindsman opgezegd.

De brief aan president Desi Bouterse, waarin het VOS-Directeurenberaad het vertrouwen opzegt, is ondertekend door secretaris Luciën Rotsburg. Soemeer zegt dat hij op dat moment niet ter plekke was om de brief te tekenen, "maar ik sta er honderd procent achter". De directeuren voelen zich gekrenkt door uitspraken gedaan door de bewindsman. Soemeer stelt dat de minister een publieke rectificatie moet plegen.

De minister heeft in De Nationale Assemblee dinsdagavond de brief die hij heeft geschreven aan de VOS-directeuren voorgelezen. Hij merkte op dat hij op geen enkel vlak een conflict of ruzie heeft met het VOS-Directeurenberaad. Er is een verschil van mening over bij de IMEAO-directeuren over het opstellen van de toets. De IMEAO-directeuren is schriftelijk gevraagd om vrijdag te beginnen met opstellen van toetsen en repetities.

"Wanneer je minister bent, ben je rap van tong. Misschien zijn bepaalde woorden misplaatst. Ik heb via via begrepen dat ze zijn gevallen over woorden van nyan patu. Dan neem ik die woorden terug. Maar ik denk dat wanneer het komt op bepaalde structuren binnen onderwijs, dan probeer ik het Staatsbesluit van 9 oktober 2017, dat bestaat uit twee componenten, het looncomponent en het bestuurlijke-organisatorische component, in te vullen. En dan denk ik dat ik als minister mij eraan moet houden om het Staatsbesluit in uitvoering te brengen", zei Peneux.

U kunt de brieven van het VOS-Directeurenberaad, de BvL/ALS en van de minister hier downloaden.
pdf-icon.gif Brief_minister_aan_VOS-Directeurenberaad.jpg     pdf-icon.gif Brief_VOS-Directeurenberaad.jpg     pdf-icon.gif Schrijven_BvL_en_ALS.jpg                
Advertenties