WTO: Suriname steunt gezamenlijke verklaring
12 Dec 2017, 18:44
foto
V.l.n.r: De presidenten Tabaré Vázquez (Uruguay) Michel Temer (Brazilië), Mauricio Macri (Argentinië), Horacio Cartes (Paraguay) en WTO-directeur-generaal Roberto Azkevêdo. (Foto: WTO)


Suriname heeft samen met Colombia, Guyana, Mexico en Peru de gezamenlijke verklaring van vier Latijns-Amerikaanse presidenten ondersteund tijdens de opening van de 11e ministersconferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die gaande is in Buenos Aires, Argentinië. In een verklaring hebben de leiders van Argentinië (Mauricio Macri), van Brazilië (Michel Temer), van Paraguay (Horacio Cartes en van Uruguay (Tabaré Vázquez) het belang van het multilateraal handelsstelsel als de “beste manier om te profiteren van de kansen en de uitdagingen van de internationale handel aan te gaan” bevestigd.

De parlementariërs Amzad Abdoel (NDP), Stephen Tsang (NDP)en Jitendra Kalloe (VHP) vertegenwoordigen Suriname op de WTO-top. De weergaloze blijk van steun van de vier Zuid-Amerikaanse presidenten komt terwijl honderden handelsdiplomaten, journalisten en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld bijeen zijn in de Argentijnse hoofdstad voor de tweejaarlijkse vergadering van het hoogste besluitvormingsorgaan van de WTO.

In hun gezamenlijke verklaring onderstreepten zij ook het belang van het behoud en de versterking van het multilateraal handelssysteem, inclusief het systeem voor geschillenbeslechting, om op regels gebaseerde, open, transparante, inclusieve, niet-discriminerende en billijke handel in de WTO te bevorderen, door het de middelen te verschaffen die het nodig heeft om de uitdagingen van de 21e eeuw het hoofd te bieden". Het document is getekend tijdens de openingsceremonie van de conferentie.

"Handel is een belangrijke bron van groei en ontwikkeling geweest," verklaarde de Argentijnse president Macri. "We weten echter dat de voordelen niet door iedereen zijn gedeeld en dat dit tot uitdagingen heeft geleid en vraagtekens plaats bij de economische globalisering." Hij vervolgde: "Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan en ervoor te zorgen dat ze kansen worden voor een meer inclusieve toekomst." Macri voegde eraan toe: "Als gastland willen we de basis leggen voor de discussie over hoe we het multilateraal handelssysteem efficiënter kunnen maken, zodat het een motor voor ontwikkeling wordt."

WTO-directeur-generaal Roberto Azkevêdo heeft de gezamenlijke verklaring van steun verwelkomd. "Dit is een enorme blij van betrokkenheid bij het idee van vrije handel als een kracht voor het goede, en voor het multilateraal handelssysteem zelf." Wijzend op 26-voudige toename van de wereldhandel sinds de ondertekening van de Algemene Overeenkomst inzake tarieven en handel –de hoeksteenovereenkomst van de WTO- 70 jaar geleden, zei hij dat het multilateraal handelssysteem door alle maatregelen zijn nut heeft bewezen. "Het is een zeldzaam voorbeeld van effectief, functionerend en levendig multilateralisme - met al het harde werken, de moeilijkheden en de moeite die dit soms met zich kan meebrengen."

"Het systeem heeft geholpen om de welvaart over de hele wereld op te bouwen," vervolgde hij. "Het heeft ertoe bijgedragen om een miljard mensen in een generatie uit de armoede te halen. Het is getest - en het heeft standgehouden." De WTO-baas merkte op dat de wereld tijdens en na de financiële en economische crisis in 2008 geen handelsbelemmeringen heeft opgeworpen zoals in het verleden. Minder dan 5% van de wereldimport is sinds de crisis getroffen door beperkende maatregelen. Ter vergelijking: de wereldhandel kromp met tweederde tijdens de Grote Depressie van de jaren 1930, toen het protectionisme hoogtij vierde.

"Handelsnaties hielden elkaar aan de verplichtingen die multilateraal waren overeengekomen," zei hij. "Als gevolg hiervan vermeden we unilaterale acties, potentiële handelsoorlogen en economische catastrofes." Hij vervolgde: "In het heetst van de crisis deed de WTO waarvoor hij was opgericht. En het zal stabiliteit en zekerheid blijven bieden, vooral in uitdagende tijden. Daarom ben ik zo meedogenloos voor behoud van het systeem. Niet omdat het perfect is, maar omdat het essentieel is, het werk en het is het beste wat we hebben."

Op de 11e ministersconferentie die tot morgen, 13 december, duurt worden een aantal kwesties besproken waaronder landbouw, ontwikkeling, visserijsubsidies, binnenlandse regulering van diensten en elektronische handel.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April