11e WTO-top focust op stimulering wereldwijde handel
12 Dec 2017, 11:12
foto
President Mauricio Macri van Argentinië is gastheer van de 11e ministersconferentie van de Wereldhandelsorganisatie. (Foto: WTO)


In Buenos Aires, Argentinië, is de elfde ministersconferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) geopend met de hoop de ontwikkeling van het wereldwijde handelssysteem te stimuleren. Regionale leiders hebben opgeroepen tot de ontwikkeling van een meer inclusieve vorm van wereldwijde handel "om tegemoet te komen aan de behoeften van de 21e eeuw."

Gastspreker president Mauricio Macri van Argentinië was bij de opening vergezeld door zijn collegae Michel Temer van Brazilië, Horacio Cartes van Paraguay en Tabare Vazquez van Uruguay. Dat de WTO-top wordt gehouden in Argentinië wordt gezien als een vorm van wereldwijde erkenning voor het marktvriendelijk beleid van de centrumrechtse leider, die in 2015 aan de macht kwam.

"Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal om de uitdagingen van de 21e eeuw het hoofd te bieden en ze om te vormen tot kansen voor een meer inclusieve toekomst," zei Macri. De ministersconferentie van de WTO is het hoogste besluitvormingsorgaan van de organisatie en komt meestal om de twee jaar bijeen. De top brengt alle lidstaten en unie-leden van de WTO bijeen. De parlementariërs Amzad Abdoel (NDP), Stephen Tsang (NDP) en Jitendra Kalloe (VHP) vertegenwoordigen Suriname op de top die morgen wordt afgesloten.

De conferentie in Buenos Aires kenmerkt zich ook door het recente gebrek aan betrokkenheid bij de WTO van 's werelds krachtigste economie. Sinds Donald Trump het presidentieel ambt in de Verenigde Staten heeft overgenomen, heeft hij de WTO afgekraakt en heeft zijn "America First" motto geleid tot wijdverspreide bezorgdheid over een internationale turbulentie tegen protectionisme.

Bij de opening waren er enkele honderden betogers die protesteerden tegen het evenement in het centrum van de Argentijnse hoofdstad. WTO-bijeenkomsten trekken vaak protesten van anti-globalisatiegroepen aan, maar ze zijn grotendeels vreedzaam gebleven sinds de rellen uitbraken tijdens de bijeenkomst van 1999 in Seattle.

"We begrijpen dat zij de wereldwijde vertegenwoordigers van het internationale kapitalisme zijn, en op dit moment willen we hen laten zien in welke staat onze meest verarmde sectoren van de samenleving zijn door het beleid van de regering van de Argentijnse president," zei activist Arturo Fernandez van de Argentijnse sociale organisatie Barrios de Pie. "Wat we zoeken is een grotere verdeling van rijkdom, rekening houdend met de mensen ... en niet met de corporaties." zei Walter Cordoba, coördinator van de Neighbourhoods die de protestbeweging leidt.

Experts geloven dat de vergadering, die tot woensdag zal duren, een succes zal zijn als een "duidelijke en krachtige" verklaring wordt afgelegd over de noodzaak om de ontwikkeling van het wereldwijde handelssysteem te stimuleren. De top die zondag - 10 december- is begonnen, wordt morgen 13 december afgesloten.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April