Cuba: Opschorting VS visumverwerking schadelijk
12 Dec 2017, 16:53
foto
De Cubaanse en Amerikaanse vlag voorafgaand aan de ondertekening van overeenkomsten tussen de haven van Cleveland en de Cubaanse maritieme autoriteiten in Havana, Cuba op 6 oktober 2017 (Foto: Reuters)


Het besluit om de visumverwerking op de Amerikaanse ambassade in Havana op te schorten, belemmert de gezinsrelaties en het reizen van andere mensen ernstig. Cuba heeft het onderwerp maandag aangekaart tijdens gesprekken over migratie met Amerikaanse functionarissen.

De relaties tussen de voormalige Koude Oorlog-vijanden zijn gespannen sinds Donald Trump de Amerikaanse president werd. Trump heeft de gedeeltelijk dooi die was ingezet tijdens het presidentschap van Barack Obama teruggedraaid.

Washington heeft in september zijn personeel op zijn ambassade in Havana sterk teruggeschroefd, nadat zijn diplomaten gezondheidsproblemen ontwikkelden. De Amerikaanse regering beschuldigde Cuba ervan achter de sonische gezondheidsaanvallen te zitten. De stap van Washington om een groot deel van zijn personeel terug te roepen, heeft ertoe geleid dat bijna alle visumverwerking is opgeschort.

"De Cubaanse delegatie heeft haar diepe bezorgdheid geuit over de negatieve impact die de unilaterale, ongefundeerde en politiek gemotiveerde beslissingen van de Amerikaanse regering hebben op de migratieverhoudingen tussen beide landen", zei het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

De verklaring is uitgegeven nadat de delegaties onder leiding van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor de Amerikaanse zaken, Josefina Vidal en de Amerikaanse adjunct-minister van Buitenlandse Zaken van het Westelijk Halfrond, John Creamer, bijeenkwamen om migratiekwesties te bespreken.

Veel Cubanen zeiden dat ze diepbedroefd zijn, omdat ze hun geliefden niet kunnen bezoeken of bij hen kunnen zijn. Cuba heeft een bevolking van 11,2 miljoen mensen. Er zijn ongeveer 2 miljoen Cubaanse Amerikanen in de Verenigde Staten.
De regering-Trump heeft ook een reisverbod naar Cuba ingesteld en heeft in oktober 15 Cubaanse diplomaten uit Washington uitgezet. Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat dit "het functioneren van de diplomatieke missie ernstig heeft aangetast, met name het consulaat en de diensten die het biedt aan Cubanen die in de Verenigde Staten wonen".

Het Amerikaans besluit om de bezoeken van officiële delegaties naar Cuba te annuleren, heeft ook een "contraproductief effect" op de samenwerking op het gebied van migratie, aldus het ministerie. Aan de positieve kant becommentarieerde zowel de Amerikaanse als de Cubaanse delegatie de daling van de illegale Cubaanse migratie naar de Verenigde Staten tijdens de gesprekken als gevolg van eerdere stappen in de richting van normalisatie van relaties.

Obama, die bijna drie jaar geleden de dooi met Cuba aankondigde, heeft kort voor zijn vertrek als president een beleid dat automatisch verblijf verleende aan vrijwel alle Cubanen die op Amerikaans grondgebied kwamen, stopgezet. Cuba had al jaren om de verandering gevraagd en zei dat het beleid gevaarlijke reizen en mensenhandel aanmoedigde.

"Aanhoudingen van Cubaanse migranten in de Amerikaanse havens bij binnenkomst is in het fiscaal jaar 2016 tot 2017 gedaald met 64 procent en maritieme uitzettingen van Cubaanse migranten zijn met 71 procent afgenomen," zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Trump zei in juni dat hij Obama's "vreselijke en misplaatste deal" met Havana annuleerde en terugkeerde naar de retoriek in de Koude Oorlog. Zijn regering heeft daarop de handels- en reisbeperkingen aangescherpt. In de praktijk heeft hij echter veel van Obama's veranderingen, waaronder herstelde diplomatieke betrekkingen, behouden en heeft de rechtstreekse Amerikaans-Cubaanse commerciële vluchten en cruiseschipreizen hervat.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March