Coup binnen Sanatan Dharm Maha Sabha?
12 Dec 2017, 15:50
foto


Ik las met interesse het artikel op Starnieuws waarbij belijders van de hindoeïstische stroming Sanatan Dharm worden gewaarschuwd voor een coup binnen de Sanatan Dharma Maha Sabha. Het artikel doelt naar alle waarschijnlijkheid op een mogelijke wisseling van de wacht binnen het hoofdbestuur van de Sanatan Dharm en dan wel met name de positie van de voorzitter van Maha Sabha. De naam van onze vicepresident Ashwin Adhin is elders genoemd als de mogelijke opvolger van de zeer gewaardeerde huidige voorzitter van de prestigieuze Sanatan Dharm organisatie.

Over de kwaliteiten van Ashwin Adhin als leider van welke organisatie dan ook kunnen we kort zijn. De man bezit alle kwaliteiten waarover iemand moet beschikken om het meer dan goed te doen, om te excelleren. Los van het feit dat hij enorm charismatisch is, bezit hij een dosis intelligentie waar menigeen een puntje aan kan zuigen en straalt hij eerlijkheid en oprechtheid uit. Hij heeft bewezen onder de moeilijkste omstandigheden zowel een ministerie als een land te kunnen managen.

Ashwin Adhin staat in de samenleving bekend als een sociaal cultureel bewogen persoon. Lang voordat de politiek hem ontdekte, was hij al via z'n shakha en de CUS zeer actief op sociaal, cultureel en religieus gebied. Zijn veelzijdigheid komt ook tot uitdrukking in zijn talenten op het gebied van sport en muziek (laatstelijk nog op de universiteit de harmonium aan het bespelen). Als dhr Ashwin Adhin de Sanatan Dharm zou mogen leiden zou dat een enorme vernieuwing, vooruitgang en aanwinst zijn voor die organisatie en zeker de belijders van die organisatie. Jong, dynamisch, stevige manager, leidinggevende kwaliteiten, heeft de religie erg goed onder de knie en heeft geen smet op z'n professioneel blazoen. Wat we niet van een ieder kunnen zeggen.

Iedereen die de historie kent weet waarover ik het heb in deze context doch uit respect voor de huidige voorzitter zal ik die casus niet aanhalen.
Een dooddoener die in het bewuste artikel werd gebruikt betrof de waarschuwing voor inmenging van de politiek in de religieuze organisatie Sanatan Dharm. De schrijver moet zich toch echt betere nota geven van de historie en ontstaansgeschiedenis van de politiek in Suriname en de invloed die met name de politieke organisatie VHP decennialang heeft gehad binnen onder andere die organisatie.

Ook de huidige voorzitter van Sanatan Dharm Maha Sabha, die toen al voorzitter was van deze zelfde Sanatan Dharm Maha Sabha werd indertijd als ondervoorzitter van de VHP in die functie geplaatst om de Sanatanis in de houdgreep van de VHP te hebben. Men wilde verzekerd zijn van de stemmen van de Sanatanis voor de VHP.

Net zozeer als men zich wilde verzekeren van de stemmen van de organisatie Arya Dewaker door sleutel figuren dan wel belangrijke belijders van die religieuze organisatie binnen het hoofdbestuur van de VHP te accommoderen. De schrijver van dat artikel moet maar niet pretenderen onbekend te zijn met het gegeven hoe lang de Vhp de religieuze organisaties Sanatan Dharma en Arya Dewaker heeft gebruikt om stemmen te vergaren. Ik heb dhr Nanan Panday (toen ook voorzitter van de Sanatan Dharma) leren kennen binnen de VHP waar hij ondervoorzitter van was.

Het is een ander chapiter dat dhr Nanan Panday na de dood van de zeer geliefde VHP-leider Jagernath Lachmon op zeer slinkse wijze uit de race voor het voorzitterschap van de VHP werd gezet door degene die toen het voorzitterschap van de VHP ernstig ambieerde. Die bewuste vergadering van de VHP waar dhr Nanan Panday op een zeer schofterige wijze werd behandeld kan ik mij nog als gisteren herinneren omdat ik als DNA lid van de VHP aanwezig was op die vergadering die een besloten karakter had. Dhr Nannan Panday had nagenoeg geen ondersteuning in de zaal die vol zat met al die geweldige klinkende namen die maar niet durfden boeh of bah te zeggen tegen de leiding van de vergadering. Achteraf onder elkaar dan wel. Een walgelijke vertoning die ik vaker herhaald zag binnen die partij.

Ik vraag me dus af of de schrijver van het bewuste artikel ook zo zou piepen als dhr Nannan Panday toen voorzitter was geworden van de VHP. Zou hij dan ook gegild hebben dat de politiek maar niet zou moeten inmengen met die religieuze organisatie? Waar was de kritiek toen de voorzitter van de Sanatan Dharm zich intensief en actief bemoeide met de VHP politiek in zowel bestuursfuncties als andere top functies zoals Statenlid en minister vanuit de VHP. De schrijver stelt wezenlijk teleur in zijn kennis van de historie van deze religieuze organisatie en de inmenging van de VHP partijpolitiek in deze organisatie.

We moeten maar ophouden selectief te zijn in het aanhalen van feiten.
Ik zou een eventuele kandidatuur van dhr Ashwin Adhin voor het voorzitterschap van Sanatan Dharma Maha Sabha heel erg toejuichen. En samen met mij vele anderen. Tot slot wens ik nog op te merken dat ik dhr Ashwin Adhin tot nu toe niet heb kunnen betrappen op het bedrijven van politiek vanuit religieuze forums. In tegenstelling tot vele pseudo leiders en anderen weet hij zich strikt te houden aan het brengen van een religieuze boodschap indien hij op religieuze podia staat. Voorwaar een verademing in het veld der politieke machtsspelletjes en hoop voor de religieuze organisatie Sanatan Dharm en haar belijders.

Mr. Drs. Sharmila Kalidien - Mansaram
Advertenties