Europa: Zware sneeuwval leidt tot verkeerschaos
11 Dec, 17:02
foto
Zware sneeuwval heeft tot verkeersopstoppingen geleid in onder andere Duitsland. (Foto: AFP)


Zware sneeuwval in Noord-Europa heeft geleid tot veel annuleringen en vertragingen van vluchten op de luchthaven Schiphol in Nederland en op de luchthaven van Brussel. Ongeveer 400 vluchten op Schiphol - één van Europa's grootste luchthavens- zijn geannuleerd en ongeveer 200 vluchten in Brussel.

Reizigers zijn geadviseerd om hun vluchtupdates thuis te controleren, in plaats van naar de luchthaven te vertrekken bij slecht weer. In Duitsland heeft de zware sneeuwval veel auto-ongevallen en files veroorzaakt, evenals vertragingen. Meer dan 300 vluchten zijn zondag geannuleerd op de luchthaven van Frankfurt, de drukste in Duitsland.

De Nederlandse luchthaven in Eindhoven was door de sneeuw tijdelijk gesloten en veel Nederlandse scholen bleven vandaag, maandag gesloten. De omstandigheden verbeterden later op de luchthaven van Brussel, waar vliegtuigen vanaf een ijsvrije startbaan konden opstijgen. Maar Brussels Airlines schrapte al haar vluchten.

In het Verenigd Koninkrijk zijn op de luchthaven Heathrow tientallen vluchten geannuleerd en de omstandigheden op de weg werden in veel gebieden als verraderlijk beschouwd. De zware sneeuw heeft duizenden Britse huishoudens afgesneden van elektriciteit en waren honderden scholen vandaag gesloten.

In Frankrijk zijn 32 regio's op een noodsituatie "oranje alarm" gezet, terwijl een storm met de bijnaam "Ana" de Atlantische kust teisterde met windsnelheden tot 150 km / u. Later is de waarschuwing teruggebracht tot acht regio's in het noorden en het uiterste zuiden.

Er waren ook lawinewaarschuwingen in sommige Franse skioorden in de Alpen, nadat een meter of meer verse sneeuw boven 2.000 meter viel. Landelijk hadden minstens 120.000 huizen vandaag stroomonderbrekingen, de meeste van hen in de Loire-vallei.
Het gedeelte van de snelweg tussen Calais en Boulogne werd gesloten na hevige sneeuwval in het noordoosten van Frankrijk. De sneeuwval is ook naar het zuiden getrokken naar Italië, waardoor er in de noordelijke regio's enige reisverstoring plaatsvond. Het Italiaanse La Stampa meldt dat de sneeuw ertoe heeft geleid dat scholen in Ligurië, Piemonte en Toscane waren gesloten. Harde wind noodzaakte tot opschorten van de veerdiensten naar de eilanden bij Napels.