India brengt Bollywood dichter bij Suriname
11 Dec 2017, 02:45
foto


Interesse in Bollywood, de Indiase filmwereld? Surinamers die zich willen verdiepen in filmmaken kunnen nu een filmcursus volgen in India. Het Aziatische land breidt het pakket aan studie- en trainingsmogelijkheden uit voor Suriname. “Geniet van Bollywood en leer hoe je je eigen films kunt maken”, zo kondigde ambassadeur Satendar Kumar van India één van de vele op maat gemaakte cursussen van zijn land aan.

De ambassadeur sprak zaterdagavond tijdens de jaarlijkse Indian Technical & Economic Cooperation Programme (ITEC) viering op zijn residentie. Bursalen die in India hebben gestudeerd waren te gast. Kumar gaf aan dat India een stap verder gaat in de kennis en technische ondersteuning aan de partnerlanden. Dat zijn er ongeveer 161 ontwikkelingslanden. Naast de ruime keuze aan vaste onderwerpen biedt het op verzoek van overheden en burgers ook op maat gemaakte cursussen aan. Kumar herhaalde deze aanbieding meerdere malen in zijn toespraak.

De vraag voor de cursus filmmaken kwam uit de Caribische landen waar Kumar de niet-residerende ambassadeur is. Hij stelt daarom de optie ook open voor Suriname. “India’s National Film Instituut Pune heeft hele bekende acteurs en regisseurs van Bollywood getraind”, merkte de diplomaat op.

Quotum Suriname verhoogd
De ambassade ziet weer een stijgende lijn in de aanvragen voor studiebeurzen. Suriname heeft 35 beurzen voor 2017-2018 gekregen en er zijn al 20 toegekend. Kumar denkt dat in maart 2018 alle beurzen zijn benut. Het ITEC-schema is vraaggericht en India zal zeker het verzoek voor meer beurzen in het studiejaar 2018-2019 in overweging nemen. In 2008 verstrekte New Delhi 40 beurzen aan Paramaribo. Door verschillende omstandigheden viel dit door de jaren terug naar 20.
De ambassadeur merkte op dat in het studiejaar 2016-2017 de Surinamers interesse toonden in trainingen op het gebied van onder andere computernetwerk, telecomtechnologie, plattelandsontwikkeling, goed bestuur en zonne- en windenergietechnologie.

De ambassade brengt Bollywood, de in Bombay gevestigde Indiase filmindustrie, een stap dichter bij de Surinamers. Zij houdt volgend jaar het eerste Indiase Filmfestival in Paramaribo. Er zijn verschillende activiteiten gepland rond de viering van 145 jaar Hindostaanse Immigratie in Suriname. Er zullen meer cultuuruitwisselingen zijn en wederzijdse werkbezoeken van verschillende delegaties. “We bereiden nu een bezoek voor van assembleeleden aan India voor deelname aan de Pravasi Bhartiya Divas (Indiase Diaspora Dag conventie) op 9 januari 2017.”

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken biedt jaarlijks 10.000 ITEC-trainingen aan meer dan 60 Indiase instituten en universiteiten. De Indiase Staat telt ongeveer US$ 100 miljoen per jaar neer voor deze trainingen, die variëren tussen de 2 en 52 weken. Naast de ITEC-opties, zijn er ook studiebeurzen, zoals het Scholarship Programme for Diaspora Children.
Daniela Rosario, directeur van het Centrum voor Nascholing Suriname, dankte namens Suriname en het onderwijsministerie de ambassadeur en India voor alle onderwijs- en scholingsmogelijkheden. Surinamers doen op deze wijze niet alleen kennis op, maar doen ook aan cultuuruitwisseling. Zij zegde alle steun toe namens het ministerie.

Ook dit keer deelden enkele bursalen hun ervaringen in India met de aanwezigen. Iriada van Dijk volgde de ‘Special Training Program for Yoga Teachers’ in Bangalore. Haar enthousiasme straalde van het gezicht, terwijl zij over de opgedane spirituele en lichamelijke kennis vertelde. Ze kijkt uit naar een vervolgtraining in India.

Moreno Jackson, werkzaam bij de EBS, participeerde in de Solar Power Generation – Grid Enabling training in Hyderabad. Zijn vier weken in India beschrijft hij als “het beste wat hem ooit is overkomen. India is mijn tweede huis.” Na terugkeer gaf hij intern een presentatie en verzorgde enkele trainingen over het onderwerp voor zijn collega’s.

India biedt naast de onderwijsopties ook het ‘Know India Programma’ (KIP). Dit is speciaal voor jongeren tussen 18 en 26 jaar in Indiase diaspora tot vier generaties terug. Shailesh Nanan deed mee aan de 43e KIP en reisde door de Indiase Staten Meghalaya en Assam. Zelfverzekerd van zijn zaak, vertelde Nanan dat hij na zijn studie in Suriname teruggaat naar India om daar voor enkele jaren te werken. De mogelijkheden en ontwikkelingen zijn daar erg uitdagend.

Voorafgaand aan de toespraken en presentaties was de vertoning van de documentaire India Boundless! A Place in the Heart of the World.

Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March