OGV herdenkt slachtoffers bij monument Mensenrechten
10 Dec 2017, 16:11
foto
De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede pleit voor vervolging van alle mensenrechtenschendingen vanaf 25 februari 1980. (Foto's: Leroy Troon)


Slachtoffers van mensenrechtenschendingen zijn vandaag, Internationale Dag van de Mens, traditiegetrouw herdacht door de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV). Bij het mensenrechten monument aan de dokter Sophie Redmondstraat zijn bloemen gelegd. Er werd een moment van stilte in acht genomen voor de slachtoffers die gevallen zijn vanaf 25 februari 1980.

“Wij zullen blijven pleiten voor de vervolging van alle mensenrechtenschendingen vanaf 25 februari 1980”, benadrukte Betty Goede, voorzitter van (OGV). Vandaag is het 69 jaar geleden dat de Verenigde Naties (VN) het verdrag van de Rechten van de Mens heeft aangenomen.

“We gedenken vandaag de politiemannen van Tamanredjo, de mannen van Atjoni, de mannen uit Apoera, de mensen die tijdens de periode van de avondklok zijn doodgeschoten en de soldaten die van trucks vielen of door zonnesteken het leven hebben gelaten. Ook de kinderen, zwangere vrouwen en de mannen die zijn vermoord in Moiwana en voor wie nog steeds geen proces op gang is gekomen desondanks meerdere pogingen van de nabestaanden”, sprak Goede de aanwezigen bij het monument toe.

Goede zei ingenomen te zijn met het resultaat van de afgelopen zittingen in het 8 december strafproces. Zij is ook blij over de wijze waarop de Lesbian, Bisexual, Gay and Transgender (LBGT) community zich tegenwoordig vrij kan uiten.

De OGV-voorzitter maakt zich bezorgd over de economische situatie in het land, maar meer nog de sociale problemen. Kinderen krijgen niet het goede voorbeeld van de leiders in het land, waardoor normen en waarden achteruitgaan. “De afro Surinaamse jongeren hebben de meeste school drop outs en tienerzwangerschappen. Ook komen geluiden vanuit het binnenland dat kinderen worden uitgelokt naar de goudmijnen en daar sekswerkers te worden. De regering heeft nog niet aangegeven hoe ze deze problemen willen aanpakken”, benadrukte de OGV trekker. Goede merkte op dat het aan de totale samenleving ligt om verantwoordelijk, opvoedend en vooruitstrevend om te gaan met elkaar voor de vooruitgang van Suriname.

Leroy Troon