Somohardjo: Alert zijn voor breken partij
10 Dec 2017, 12:12
foto
Pertjajah Luhur heeft zaterdag verschillende activiteiten gehouden in haar partijcentrum. Op de feestvergadering heeft partijleider Paul Somohardjo heftige uitspraken gedaan.


Voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) heeft opgeroepen tot eenheid. “We moeten ons verenigen. Alleen eenheid kan ons redden”, zei hij tijdens de gisteren gehouden feestvergadering in verband met het negentienjarig bestaan van de partij. Hij merkte op dat Oesman Wangsabesari zal opschuiven als lid van De Nationale Assemblee, omdat Stephen Tsang minister wordt. Dit is volgens de politicus alleen om voor verdeeldheid te zorgen onder de Javaanse groep. Somohardjo zei dat alles gedaan wordt om aan geld te komen voor omkopen van mensen. De drugshandel tiert welig.

Somohardjo zei dat de PL zal altijd blijven bestaan en nog steeds behoort tot één van de grootste partijen in Suriname. Hij benadrukte dat de basis van de partij uit Javanen bestaat, maar heel veel niet-Javanen ook prominent lid zijn van de PL. De partij heeft onder haar leden alle bevolkingsgroepen die allemaal een wezenlijke bijdrage leveren aan het voortbestaan van de partij. “We zijn een partij van eenheid in verscheidenheid. We streven als partij naar eenheid. Ondanks dat men onze partij probeert te breken, zullen we vechten om bijeen te blijven”, sprak de PL-voorzitter.

Somohardjo verwees geruchten als zou de partij niet over kader beschikken naar het rijk der fabelen. “PL heeft voldoende kader. We hebben artsen, we hebben economen, we hebben bestuurskundigen”, zei de politicus, die de namen noemde van partijleden die op een academische graad kunnen bogen. Hij riep de achterban op om zich te groeperen en hergroeperen en in eenheid de komende verkiezingen in te gaan. Somohardjo zei dat wanneer de PL in 2020 verliest, niet alleen hij, maar het hele volk verliest.

De PL-voorzitter maakt zich ernstig zorgen over de huidige ontwikkelingen in het land en stelde onder meer dat Suriname een drugsstaat is geworden. Zo is er onlangs 15.000 kg drugs met straatwaarde van 900 miljoen, afkomstig uit Suriname, onderschept. “Als dat niet was gevonden, was het nog moeilijker voor ons geweest. Want het zou gebruikt worden om mensen om te kopen. Ik heb geleerd, neem geen drugsgeld aan. Soms lijkt de kortste weg het snelst, maar die leidt tot de dood,” aldus de PL-voorzitter.

Diverse PL-toppers brachten ook een felicitatieboodschap uit en bemoedigden de achterban. Zo riep hoofdbestuurslid tevens parlementariër Ingrid Karta-Bink op om te blijven geloven in de PL en samen te streven naar vooruitgang. “No bruya. Met de PL, samen met u, gaan we die veranderingen brengen voor een beter leven”, zei Karta-Bink. Ook Andy Atmodimedjo riep op tot vereniging. Hij sprak onder meer over de gotong-royong-gedachte, die centraal staat bij de PL en waarbij de partij altijd steun heeft gehad van haar leden en sympathisanten. Atmodimedjo prees de standvastigheid van allen die de PL trouw zijn gebleven.

De PL herdacht op dinsdag 5 december middels een dankdienst reeds haar negentiende verjaardag, maar hield speciaal voor de kinderen en leden en sympathisanten die er dinsdag niet bij konden zijn, een feestvergadering gisteren. Er was een scala aan activiteiten waar groot en klein, jong en oud van konden genieten. De kinderen deden enthousiast mee aan diverse spelletjes en kregen allen een kinderdagcadeau. Liefhebbers van cultuur kwamen aan hun trekken met optredens van een djarang kepang groep en een wajang-voorstelling. Na de speeches was het tijd om de benen los te gooien op de tonen van vier verschillende muziekformaties. Somohardjo was uiterst tevreden met de enorme toeloop van het publiek. Hij is dankbaar voor het harde werk dat partijleden en sympathisanten gezamenlijk hadden verzet om alle activiteiten goed te laten verlopen.