Brazilie: PSDB kiest gouverneur Alckmin als voorzitter
10 Dec 2017, 02:49
foto
Gouverneur Geraldo Alckmin van Sao Paulo viert zijn overwinning nadat hij op 9 december 2017 werd gekozen tot leider van de Braziliaanse sociaaldemocratische partij (PSDB) tijdens hun congres in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


De centristische Braziliaanse sociaaldemocratische partij (PSDB) heeft viervoudig Sao Paulo-gouverneur Geraldo Alckmin zaterdag gekozen als haar leider. Door zijn voorzitterschap wordt Alckmin de meest waarschijnlijke presidentskandidaat voor de verkiezingen van volgend jaar.
Alckmin heeft duidelijk gemaakt dat de partij achter de hervorming van de sociale zekerheid staat. De pensioenhervormingen liggen voor het Congres en zullen genereuze pensioenen voor werknemers in de publieke sector verlagen.

"Pensioenhervorming is noodzakelijk, zodat we geen twee klassen Braziliaanse burgers hebben", zei hij tegen de conventie, die hem verkoos met een stemming van 470 voor 3 tegen. Alckmin zei dat de voormalige linkse president Luiz Inacio Lula da Silva, Brazilië heeft geleid in zijn ergste recessie en grootste corruptieschandaal. Lula da Silva is een waarschijnlijke rivaal in de race om het presidentschap in 2018.

"Lula wil terugkeren naar het toneel van de misdaad," vertelde hij juichende aanhangers. "Wees gerust, we zullen hem in de peilingen verslaan." Alckmin werd gekozen om een verdeelde partij te verenigen. De PSDB heeft zowel aanhangers als tegenstanders van de impopulaire president van Brazilië, Michel Temer. Hij is van plan om de terugtrekking van de PSDB uit de regeringscoalitie te voltooien.

Maar Alckmin maakte duidelijk dat de PSDB het pensioenvoorstel van Temer steunt. Beleggers vinden de pensioenhervormingen van cruciaal belang voor het wegmaken van een enorm begrotingstekort dat de grootste economie van Latijns-Amerika zijn investeringskredietbeoordeling heeft gekost.

Met verkiezingen minder dan een jaar weg, willen PSDB-wetgevers afstand nemen van Temer. De helft van de 46 congresleden steunde hem niet toen het Lagerhuis in augustus stemde om corruptie-aanklachten tegen hem te blokkeren.

Alckmin moet de klap van de partij overwinnen te midden van het voortdurende politieke corruptieschandaal in Brazilië. Hij volgt senator Aecio Neves op, die in 2014 werd verslagen als presidentskandidaat van de partij. Neves wordt onderzocht omdat hij naar verluidt Joesley Batista, eigenaar van vleesverwerker JBS SA, voor US$ 607.000 aan illegale financiering had gevraagd. Batista zit in de gevangenis voor zijn aandeel in het corruptieschandaal. Neves werd uitgejouwd en verliet de conventie snel nadat hij zijn stem had uitgebracht.

De terugtrekking van de PSDB uit de regering Temer was vrijdag bijna voltooid met het aftreden van Antonio Imbassahy, de minister van Politieke Zaken van de president.
Alckmin (65) was gouverneur van de rijkste en meest bevolkte staat van Brazilië van 2001-2006 en opnieuw van 2011 tot nu. Hij ging in 2006 voor het presidentschap, maar verloor van Lula, die nog steeds de populairste politicus van Brazilië is, ondanks een veroordeling voor corruptie die hem ervan zou kunnen weerhouden opnieuw te gaan voor het presidentschap. Lula zou zelfs in de gevangenis kunnen belanden voor zijn aandeel in het grootschalig corruptieschandaal bij het staatsoliebedrijf Petrobras.

Voormalig Braziliaans president en PSDB-oprichter Fernando Henrique Cardoso, die twee verkiezingen tegen Lula heeft gewonnen, zei dat het beter was om hem te verslaan bij de stembusgang dan om hem in de gevangenis te stoppen.